Hozzávalók:
6-7 db kifli
1 dl tej
5 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg darált mák
8 dkg cukor
3 tojás
Vaníliás öntethez:
8 dkg cukor
5 dl tej
4 tojássárgája
1 evőkanál liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
2,5 dl tejszín
Elkészítés:
Először szeleteljük fel a kifliket körülbelül 1-5 cm vastagságúra, majd tegyük oda a tejet melegíteni. A tojásokat válasszuk ketté és a sárgákat keverjük össze a cukorral, majd adjuk hozzá a tejhez. Végül beleszórjuk a vaníliás cukrot is és folytonos keverés mellett melegítjük, de nem forraljuk fel a tejet.
Előveszünk egy nagy jénait és kikenjük egy kevés vajjal. A mákot keverjük össze porcukorral. A kiflikből tegyünk egy réteget a jénaiba, majd locsoljuk meg a tejjel és szórjuk meg a mákkal. Addig rétegezzünk, amíg el nem fogynak a hozzávalóink. 180 fokos sütőbe tesszük a tálat és 25-30 perc alatt megsütjük.
Amíg sül a mákos guba, készítsük el a vaníliás öntetet. Ehhez a tojássárgáját keverjük össze a cukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Lassan adagoljuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Ha a mákos guba kész, akkor tányérokra szedek belőle és a vaníliás öntettel együtt kínálom, melegen.