Mákos és diós bejgli

Mariann , 2013. december 23.
Ha a Karácsonyra gondolunk, akkor az első ami eszünkbe jut az ajándékokat követően az nem más, mint a Bejgli, ugyanis ez a sütemény egy hamisítatlan, magyar finomság, melyből diósat és mákosat kell enni. A hiedelem szerint mákosat azért kell enni, hogy bőséget hozzon a házhoz, míg a diós megvéd a rontások ellen.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:

Két rúd tésztához:
 400 g liszt
 200 g vaj
 80 g porcukor
 1 dl tej
 15 g élesztő
 1 tojás
 1 csipet só
 1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

A diótöltelékhez:
 200 g cukor
 2 dl tej
 400 g darált dió
 2 citrom
 2 késhegynyi őrölt fahéj
 40 g mazsola (elhagyható)

A máktöltelékhez:
 160 g cukor
 2 dl tej
 240 g darált mák
 2 citrom
 60 g vaj
 2 késhegynyi őrölt fahéj
 40 g mazsola (elhagyható)

Először elmorzsoljuk a lisztet, a vajat és a cukrot egy nagyobb edényben. Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, és dolgozzuk össze a tésztát. Ezután verjük fel a tojást egy csipet sóval, és keverjük a tésztához. Gyúrjuk össze a tésztát, hogy sima legyen, majd fedjük le és meleg helyre tegyük, ahol egy órát pihentessük.

Addig készítsük el a töltelékeket. A cukrot a tejben szirupsűrűségűvé főzzük, majd ráöntjük a darált dióra, és óvatosan összekeverjük. A citromok héját belereszeljük a dióba, majd a fahéjat és a mazsolát is beledobjuk. Összedolgozzuk az egészet, megvárjuk míg kihűl.

A mákosnál szintén először a cukrot a tejjel összefőzzük, majd ráöntjük a darált mákra, a reszelt citromhéjat is szórjuk bele. A vajat, az őrölt fahéjat és a mazsolát is keverjük bele, majd néhány perc kavargatás után félrerakjuk a máktölteléket és hagyjuk ezt is kihűlni.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, közben a tésztát osszuk el két egyforma részre, nyújtsuk ki őket fél centi vékonyra, 30x35 centis téglalappá. Megkenjünk a töltelékkel úgy, hogy a széleken 1-1 centis "keret" üresen hagyunk. Óvatosan feltekerjük a tésztát egy konyharuha segítségével, megkenjük a tojássárgájával, majd a bejglit egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és körülbelül fél óráig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz. Ha a sütőből kivettük, akkor hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.
 
7 hozzászólás

dgabriella • Pipi #7 • 5 éve, 4 hónapja és 12 napja

Nagy kedvence a családnak, megvan az évekóta be vált recept ami még édesanyám receptje. Nem túl sokban különbözik ettől a recepttől.

bea74 • Pipi #6 • 5 éve, 9 hónapja és 1 napja

Kedvenc sütim

moni1294 • Überbrutál #5 • 5 éve, 9 hónapja és 9 napja

Megcsináltam, köszönöm a receptet! De kicsit nekem széttört...

Natasha • Überbrutál #4 • 5 éve, 9 hónapja és 10 napja

én csak a diósat eszem meg, de még soha nem készítettem lehet jövőre fogok, nem tűnik nagyon bonyolultnak

Minoni • Polihisztor #3 • 5 éve, 9 hónapja és 10 napja

Süti nálunk nem lesz. De a receptet elteszem!

csillucs • Nagymester #2 • 5 éve, 9 hónapja és 10 napja

Nálunk lesz holnap de már most ennék! Imádom mind a kettőt! :-)

becky • Messiás #1 • 5 éve, 9 hónapja és 10 napja

Dióst nagyon szeretem, de én nem sütök otthon. Soha nem sikerül!