10 °Ctiszta égbolt
2021. január 23., szombat • Zelma, Rajmund

Lekvárral töltött csavart fánk

Mariann , 2021. január 12.
Lassan itt a farsangi szezon, ami egyet jelent a finom fánkok szezonjával is, éppen ezért ma mutatunk egy lekvárral töltött csavart fánk receptet, amit egészen biztosan imádni fogsz.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:
 500 g liszt
 25 g friss élesztő
 50 g vaj
 3-4,5 dl langyos tej
 2 evőkanál cukor
 csipet só
 2 db tojás
 házi szilva- vagy baracklekvár
 olaj vagy zsír

Elkészítés:
Az élesztőt egy dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, közben előkészítjük a lisztet. A lisztet egy nagy dagasztótálba tesszük, hozzámorzsoljuk a kissé puha vajat, a sót, a maradék cukrot és a tojásokat. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzákeverjük, majd apránként a tejet, attól függően, hogy mennyit vesz fel a liszt.

Dagasszuk a tésztát addig, amíg elválik az edény falától, majd takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni 1 óra alatt. Ezután egy lisztezett deszkára tesszük és gyúrás nélkül a kezünkkel téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta szélére tegyünk egy csíkban lekvárt, majd hajtsuk rá a tésztát és vágjuk le a csíkot. Ezt vágjuk 15 cm hosszúságúra és a széleit nyomkodjuk le, nehogy kifolyjon a lekvár. Ezután megsodorjuk és megcsavarjuk. Így járunk el a tésztával és amíg az olaj felmelegedik, addig kelnek még a fánkok. Végül kisütjük a fánkokat és megszórjuk cukorral.
 
1 hozzászólás

mokus84 • Überbrutál #1 • 1 hete és 4 napja

ohh de jó recept