2018. május 26., szombat • Fülöp, Evelin

Lekváros bukta

Mariann , 2018. május 05.
Gyermekkorunk egyik kedvenc édessége lehetett a lekváros bukta, amit a nagyi igazi házi lekvárral töltött meg. Mai receptünkben megmutatjuk hogyan készítheted el ezt a nagyszerű süteményt.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:
 600 g liszt
 1 csipet só
 60 g cukor
 25 g élesztő
 2 tojássárgája
 1 egész tojás + még 1 a kenéshez
 300 ml tej
 60 g puha vaj
 1 üveg sűrű szilvalekvár vagy baracklekvár

Elkészítés:
A tejet melegítsük langyosra, majd egy dl tegyünk félre. Ebbe szórjunk bele 1 evőkanál lisztet és 1 teáskanál cukrot, majd mehet bele az élesztő. 10 perc alatt hagyjuk, hogy felfusson az élesztő. Ezután egy nagy keverőtálban kimérjük a lisztet és hozzáadjuk a többi hozzávalót is, valamint a felfutott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk és 10 percig dagasztjuk.

Ezután letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, akkor kicsit átdolgozzuk és téglalap alakúra nyújtjuk. 14 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikbe teszünk néhány kiskanál lekvárt. A téglalapokat összehajtjuk úgy, hogy a lekvárok ne jöjjenek ki. Egy magasabb falú tepsibe rakjuk a buktákat, szorosan egymás mellé, megkenjük őket tojással és újabb 30 perc kelesztés jön.

Végül előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
 
3 hozzászólás

Móni • Überbrutál #3 • 2 hete és 6 napja

Uhh de szerettem.

Még nézni is jó.

Huu hát én imádtam gyerekként. A nagy még túrósat is csinált néha.