12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Lekváros bukta

2018. május 05.
9.9751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Gyermekkorunk egyik kedvenc édessége lehetett a lekváros bukta, amit a nagyi igazi házi lekvárral töltött meg. Mai receptünkben megmutatjuk hogyan készítheted el ezt a nagyszerű süteményt.


Hozzávalók:
600 g liszt
1 csipet só
60 g cukor
25 g élesztő
2 tojássárgája
1 egész tojás + még 1 a kenéshez
300 ml tej
60 g puha vaj
1 üveg sűrű szilvalekvár vagy baracklekvár

Elkészítés:
A tejet melegítsük langyosra, majd egy dl tegyünk félre. Ebbe szórjunk bele 1 evőkanál lisztet és 1 teáskanál cukrot, majd mehet bele az élesztő. 10 perc alatt hagyjuk, hogy felfusson az élesztő. Ezután egy nagy keverőtálban kimérjük a lisztet és hozzáadjuk a többi hozzávalót is, valamint a felfutott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk és 10 percig dagasztjuk.

Ezután letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, akkor kicsit átdolgozzuk és téglalap alakúra nyújtjuk. 14 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikbe teszünk néhány kiskanál lekvárt. A téglalapokat összehajtjuk úgy, hogy a lekvárok ne jöjjenek ki. Egy magasabb falú tepsibe rakjuk a buktákat, szorosan egymás mellé, megkenjük őket tojással és újabb 30 perc kelesztés jön.

Végül előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
3 hozzászólás

Móni

6 éve, 4 hónapja és 25 napja

Uhh de szerettem.

válasz erre

bettike

6 éve, 4 hónapja és 25 napja

Még nézni is jó. mosolygó smiley

válasz erre

krisztike

6 éve, 4 hónapja és 25 napja

Huu hát én imádtam gyerekként. A nagy még túrósat is csinált néha.

válasz erre