Mai receptünk egy könnyen elkészíthető sajtos pogácsa, ami tökéletes a vasárnapi ebéd után. Ezt a pogácsát nem kell keleszteni, az élesztő teszi majd a dolgát a sütőben, így tényleg hamar el lehet készíteni a családnak.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
25 g élesztő
250 ml tej
2 evőkanál főzőtejszín
2 teáskanál só
1 csipet cukor
80 g olvasztott sertészsír
20 g olvasztott vaj
200 g reszelt sajt
1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, adjuk hozzá cukrot és hagyjuk 10 percig állni, amíg felfut. Ezt követően a lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a főzőtejszínt, a sót és a zsírt majd alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Ha már jó rugalmas akkor nyújtsuk ki, kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg sajttal. Tekerjük fel és nyújtsuk ki ismét, majd hajtogassuk össze.
Ezt követően ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. Megkenjük őket egy felvert tojással és megszórjuk a maradék sajttal. Tepsire pakoljuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket. Ha a sütő nem tud gőzfunkciót, akkor egy nagyobb edénybe tegyünk vizet és a keletkező gőzben süssük meg a pogácsákat.