13 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Karácsonyi töltött pulykamell

2019. december 18.
19.1941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Dosso Gabi, a 30 éves Gallicoop háziasszonya újfajta, izgalmas pulykás recepteket ajánl figyelmünkbe, melyek közül a kedvencünk a töltött pulykamell, amit bátran kínálhatunk az ünnepi asztalon és szinte bármivel megtölthetjük ízlésünk szerint.


Hozzávalók:
1 db csont nélküli, bőrös pulykamell (1,5?2 kg)
só, bors
100 g vaj
250 g ementáli sajt
1 kg darált pulykahús
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
friss kakukkfű
friss rozmaring
1 db tojás
100 g zabpehely
200 g erdei gomba
1 marék aszalt vörös áfonya
2 dl száraz fehérbor

Elkészítés:
A pulykamellet bőrrel lefelé kiterítjük, ha szükséges, vágunk le a húsból, hogy tölthető legyen. Bedörzsöljük sóval, borssal és egy kevés olvasztott vajjal. A sajtot 2x2 centis rudakra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A töltelékhez egy tálban a darált húst összekeverjük a felaprított hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. Hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet, a felkockázott gombát meg az aszalt áfonyát.

Alaposan összedolgozzuk. A pulykamellen elsimítjuk a tölteléket, rátesszük a sajt rudakat is, és szorosan felgöngyöljük. Zsinórral átkötjük és egy hőálló tálba fektetjük. Meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, a hús alá öntjük a bort, aztán alufóliával letakarva 1,5 órát sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, feljebb tekerjük a sütő hőfokát 180 fokra, és további 30 percig sütjük.
1 hozzászólás

Sonci

4 éve, 7 hónapja és 22 napja

Nálunk lesz pulyka idén, de csak szárny és comb.

válasz erre