Mai receptünkben megmutatjuk hogyan készítheted el a húsvéti fonott kalácsot egy kis kakaó segítségével. Nem nehéz elkészíteni, csupán némi időre van szükség, hiszen a tésztának kelnie kell és meg is kell gyúrni azt.
Hozzávalók:
250 ml meleg tej
25 g élesztő
70 g cukor
500 g liszt
csipet só
1 db tojás
mazsola ízlés szerint
1 db tojássárgája
60 g olvasztott vaj
1 evőkanál kakaópor
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A meleg tejben elkeverjük a cukor felét és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk egy tálba a sóval együtt, ezután mehet bele a tojás, tojássárgája és a cukor másik fele. Végül pedig a felfutott élesztőt is beleöntjük. Keverjük össze a hozzávalókat és amikor már összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá az olvasztott vajat. Amikor már elég puha a tészta, a negyedét lecsípjük, ehhez keverjük a kakaót. Ezután mindkét tésztát dagasztjuk, majd letakarjuk és hagyjuk megkelni.
Amint megkelnek, lisztes felületen átgyúrjuk és hosszú csíkokat formázunk belőle. Három, vagy négyes fonást készítünk. Lekenjük a kalácsot és ismét hagyjuk kelni. Ezután még egyszer lekenjük és előmelegített sütőben 175 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.