13 °Cköd
2020. szeptember 29., kedd • Mihály

Húsvéti sonka elkészítése

Mariann , 2014. április 18.
Már csak pár nap és itt a húsvét, így lassan ideje megfőzni a sonkákat. Ha életed első sonkáját főzöd, akkor olvasd el tippjeinket, hogyan készítsd el az isteni húsvéti lakoma elengedhetetlen ételét.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:
 2-2,5 kg kötözött sonka
 víz
 néhány zöldség

Elkészítés:
Első lépés az előző napi áztatás. Ha házi jellegű sonkát veszünk, akkor érdemes többször cserélni a vizet a sonka alatt, ugyanis ezek a húsok sokkal sósabbak, mint a szupermarketekben megvásárolható sonkák. Tegyük egy nagy tálba a sonkát, engedjünk rá elegendő vizet és hagyjuk. 3-4 óránként cseréljük alatta a vizet, így a só egy része távozik a húsból.

Másnap megmossuk a sonkát, nagy fazékba rakjuk, annyi vizet engedünk rá, hogy teljesen ellepje és lassú tűzön elkezdjük főzni. A főzési idő a sonka jellegétől és súlyától függ. 2 kg sonkát körülbelül 2 órán át főzünk.

Ha pikánsabb ízeket szeretnénk, akkor érdemes néhány fokhagyma gerezdet, vöröshagymát vagy répát tenni a vízbe és ezzel együtt főzni a húst.

Ha a hús megfőtt, akkor a levében hagyjuk kihűlni, majd ha teljesen kihűlt, akkor fogyaszthatjuk is friss kenyérrel vagy kaláccsal.
 
5 hozzászólás

Sonci • Messiás #5 • 7 éve, 2 napja

Imádom. Nem csak húsvétkor szoktam enni!

pilótakeksz • Messiás #4 • 7 éve, 3 napja

Nekem ez lesz életem 2-dik sonkája, a tavalyi nagyon jól sikerült, bár egy kicsit sós volt. Idén többet áztatom.

zitucska • Überbrutál #3 • 7 éve, 3 napja

Már alig várom, hogy egyem a jó kis sonkát, friss kenyérrel és tojással. Nyami

bettike • Überbrutál #2 • 7 éve, 3 napja

Sokan kihagyják az áztatást amúgy ami szerintem hatalmas hiba. Ez egy jó recept pont emiatt!

Zita.Péter • Überbrutál #1 • 7 éve, 3 napja

Jajj de nagyon guszta!