Mai receptünk egy nagyon könnyen elkészíthető zsemle recept, mely hihetetlenül puha és reggeli vagy éppen vacsorára tökéletes a család számára. Amerikában és Hollandiában is nagyon elterjedt pékáru, amit édesen és sósan is lehet fogyasztani.
Hozzávalók:
600 g sima liszt
25 g friss élesztő
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
60 g olvasztott vaj
3,2 dl langyos tej
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Akkor jó, ha már habos az élesztő. Ezt követően a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a sót, a vajat és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összekeverjük, majd 5-10 percig dagasztjuk, amíg a felület szép sima nem lesz és el nem válik az edény falától. Ha már jó a tészta, akkor egy kissé kiolajozott edénybe tesszük és letakarva egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát olajos felületre borítjuk és kicsit átdolgozzuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk. Ezekből kisebb cipókat, golyókat formázunk és egy magas falú tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Ismét letakarjuk és egy órán át kelesztjük őket. Nem kell aggódni, ha összeérnek kelesztés után a zsemlék. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra és a megkelt zsemléket süssük körülbelül 15 percig.
Ha szép fényes zsemléket szeretnénk, akkor a megsült forró zsemléket kenjük le olvasztott vajjal.