13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Házi zöldség alaplé

2021. március 21.
84.3061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünkben eláruljuk, hogyan készíthetünk otthon zöldség alaplevet, melyet aztán a fagyasztóban is tárolhatunk egészen a felhasználásig.


Hozzávalók:
4 db répa
4 db fehérrépa
1 db hagyma
1 fej zeller
1 csokor friss petrezselyem
1-2 ág friss kakukkfű
1 babérlevél
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk őket össze kisebb darabokra. Egy nagyobb lábosban olvasszuk fel a vajat, majd az olajat adjuk hozzá és kezdjük el párolni rajta először a hagymát. Kis idő múlva hozzáadjuk a többi zöldséget és kicsit megpároljuk őket. Így intenzívebb lesz az alaplé íze.

Ha már puha a zöldség, akkor öntsük fel vízzel és szórjuk bele a fűszereket. Alacsony lángon 1-1,5 órán át főzzük, hogy az ízek jól kifőjenek a zöldségekből. Végül leszűrjük az egészet, minél kisebb szűrőn keresztül, üvegekbe töltjük és hagyjuk teljesen kihűlni. A megfőtt zöldségekből érdemes pürét készíteni.
1 hozzászólás

EszterSzabadkai

3 éve, 3 hónapja és 10 napja

Nagyon jó. Ez nem olyan bonyolult meg hosszú, mint a húsalaplé.

válasz erre