A nyár leginkább a befőzésről és a fermentálásról szól, ilyenkor tudjuk a friss zöldségeket és gyümölcsöket elrakni télire. Ma megmutatjuk, hogyan tegyél el csemegeuborkát otthon.
Hozzávalók:
2,5 kg apróbb uborka
2,5 l víz
1 kávéskanál borkén
2 dl 20%-os ecet
3 evőkanál só
5 evőkanál cukor
1 db babérlevél üvegenként
10 szem bors üvegenként
10 szem mustármag üvegenként
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan mossuk meg, hogy ne maradjon rajtuk szennyeződés. A vízbe tegyük bele a a sót, a cukrot, a borként és az ecetet. A steril üvegek aljába tegyünk 1 db babérlevelet, egész borsot és a mustármagot, majd pakoljuk bele az uborkákat szorosan.
Ezután öntsük le a fűszeres lével úgy, hogy teljesen ellepje az uborkákat. Majd alaposan zárjuk le az üvegeket és kissé rázzuk össze. Tegyük kamrába vagy száraz hűvös helyre és hagyjuk 1-2 hétig állni, addig ne nyúljunk hozzá.