Hozzávalók:
40 dkg érett paradicsom
1 db zöldpaprika vagy kaliforniai paprika
1 db közepes uborka
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál borecet
2-3 evőkanál olívaolaj
7 dl hideg víz
1 szikkadt zsemle vagy kenyérszelet
3 dkg sütőmargarin
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, majd a paradicsomot leforrázzuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját. A paprikát, az uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk. A zöldségek negyedét félrerakjuk, a többit egy turmixgéppel pépesítjük.
A pépet felöntjük a hideg vízzel, majd ízesítjük a levest a borecettel, a fokhagymával és az olívaolajjal. Megkóstoljuk és aki igényli, az sóval, borssal tovább ízesíthet.
Miután jól összekevertük a levest, lefedve néhány órára hűtőbe rakjuk. Tálaláskor a zsemlét vagy a kenyeret kockákra vágjuk és a margarinon megpirítjuk. Tányérokba szedünk a levesből és a félretett zöldségekkel, valamint a pirított kenyérrel megszórjuk.