2018. május 26., szombat • Fülöp, Evelin

Francia briós

Mariann , 2018. május 12.
A franciák egyik kedvenc reggelije a briós, mely a hazánkban ismert péksüteménynél egy kicsit másabb, ugyanis a francia változat sokkal jobban hasonlít egy kalácsra. Ennek az állaga viszont nagyon puha és tovább is kell keleszteni a rengeteg vaj miatt.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:
 250 g liszt
 1 kávéskanál só
 35 g cukor
 3 db tojás
 150 g lágy vaj
 25 g friss élesztő
 5 cl langyos tej
 1 db tojássárga kenéshez

Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és egy pici cukrot, majd tegyük félre és hagyjuk felfutni. Közben egy keverőtálban mérjük ki a lisztet, szórjuk bele a sót és a maradék cukrot, majd mehet hozzá a felfutott élesztőt is. Adagonként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük össze. Kezdjük el dagasztani a tésztát. Ha van dagasztógépünk akkor sokkal könnyebb lesz a dolgunk.

Amikor a tészta összeállt, akkor a vajat adagonként hozzáadjuk és további 8-10 percig dagasztjuk. Ezután a tésztát egy lisztezett tálba tesszük és letakarva hagyjuk, hogy megkeljen. Körülbelül három órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát tetszés szerint formázhatjuk, érdemes egy hármasfonatot készíteni belőle, majd kenyérformába tenni.

Megkenjük tojássárgával és ismét pihenni hagyjuk egy kicsit. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük.
 
3 hozzászólás

EszterSzabadkai • Hiperaktív #3 • 1 hete és 6 napja

Kíváncsi lennék rá. Még sosem ettem.

Jó íze lehet.

Sonci • Messiás #1 • 2 hete

Franciáknál ettem ilyet. Nagyon finom és puha.