8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Fahéjas koszorú

2018. április 01.
12.3251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Szeretnél viszonylag kevés munkával gyönyörű és látványos sütemény készíteni? Akkor mindenképpen próbáld ki a fahéjas koszorút. Isteni íze van, ráadásul ha valaki nem kedveli a fahéjas ízeket, az akár kakaósan is elkészítheti.


Hozzávalók:
100 ml meleg víz
100 ml meleg tej
25 g friss élesztő
2 teáskanál cukor
1 csipet só
260 g finomliszt
2 evőkanál olvasztott vaj
+ 4-5 evőkanál olvasztott vaj a töltelélkhez
2 nagy evőkanál őrölt fahéj
4 nagy evőkanál porcukor

Elkészítés:
A meleg tejet és a vizet öntsük egy edénybe, majd adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Pihentessük 5 percig, míg az élesztő felfut. Közben a lisztet mérjük ki egy edénybe és szórjuk hozzá a csipet sót. Ha felfutott az élesztő, adjuk a liszthez és kezdjük el összekeverni. Ha már kezd a tészta összeállni, akkor mehet bele a két evőkanál olvasztott vaj.

Szép fényesre dagasztjuk a tésztát, majd az edénybe szórunk egy kis lisztet, bele tesszük a tésztát és azt is megszórjuk liszttel. Ezt követően jöhet fél óra kelesztés. Kelesztés után a tésztát kicsit összegyúrjuk és lisztes felületen téglalap alakúra nyújtjuk.

Megkenjük a tésztát olvasztott vajjal, majd megszórjuk fahéjjal és porcukorral. A hosszabbik oldalánál elkezdjük feltekerni a tésztát, majd a tekercset középen egy éles késsel kettévágjuk. Gyors mozdulatokkal összecsavarjuk a két tésztát úgy, hogy a vágott része lesz felül. A végeit összeillesztjük. Végül 175 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
2 hozzászólás

Zita.Péter

6 éve, 6 hónapja és 26 napja

Szép és nem túl bonyolult.

válasz erre

Linda

6 éve, 6 hónapja és 26 napja

Guszta egy süti.

válasz erre