7 °C
enyhe eső
2024. április 16., kedd
Csongor

Erre figyelj sonka és tojás vásárlása közben

2017. április 12.
8.9381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A húsvét közeledtével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, avagy röviden NÉBIH egy érdekes és egyben hasznos közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a karácsony után a második legfontosabb magyar vallási ünnepen is olyan ételek kerüljenek az asztalra, amelyek garantáltan a legjobb minőséget biztosítják, és nem egy biztos beutalót valamelyik kórházba. Mivel húsvétkor a leginkább a sonka és a tojás vásárlása a legjellemzőbb, ezért a hivatal kifejezetten erre a két termékre koncentráltan állította össze közleményét.


Sonkavásárlás esetén

Sonkák kapcsán alapesetben nyers, hőkezelt, valamint formában és bélben hőkezelt sonkákat különböztethetünk meg, de beszélhetünk úgynevezett parasztsonkáról is, amelyek minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A vásárlás során ezért lényeges megkeresni a termék jelölését, hogy még a vásárlás előtt megtudjuk, pontosan milyen típusú és minőségű sonkával van dolgunk. Találhatunk itt nyers sonka, főtt sonka és sült sonka megnevezést is. Egyik sem jobb, mint a másik, a választás ízlés kérdése.

Érdemes továbbá a választáskor figyelembe venni, hogy a sonka hagyományos- vagy gyors pácolással készült-e, de az sem mindegy, hogy a füstölt vagy a füstölt ízű jelölés szerepel-e a sonkán, hiszen míg az első esetében valódi keményfa égetése biztosítja a füstízt, addig utóbbi esetében csak füstaroma. Ha valaki hagyományos ízeket keres, sem a gyors pácolt, sem a füstölt ízű jelzővel rendelkező termékek nem javasoltak a számára.

Erre figyelj sonka és tojás vásárlása közben - 2. kép

Sonka vásárlásánál kifejezetten lényeges még a lejárati idő ellenőrzése, valamint az is, hogy maga a termék soha ne legyen túl kemény, esetleg beszáradt, de rossz minőségre utal, ha a termék nyomás nélkül levet enged. (Az igazán jó házi sonka persze nyomásra sem enged levet...) Soha ne vásároljunk ismeretlen, alkalmi árusoktól, kizárólag legális, ellenőrzött helyekről. Bár idén húsvétkor még nem lesz mérvadó, de jövőre már életbe lép a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, például baromfi combjából és melléből nem lehet hőkezelt sonka, de szabályozzák a sótartalmat, valamint azt is, hogy a füstaromával készült sonkákat kivételekkel sem lehet majd füstölt termékként árulni, kizárólag folyékony füsttel füstölt vagy füstoldattal füstölt megjelöléssel.

Erre figyelj sonka és tojás vásárlása közben - 3. kép

Tojásvásárlás esetén

A tojásváráslás kapcsán az egyik legfontosabb kritérium, hogy mindig csak tiszta, ép és friss tojást vásároljunk, amelynek dobozán feltüntetésre került a lejárati dátum. Fontos ismerni a tojásokon szereplő kódokat, amelyek közül az első számjegy a tartási technológiára utal. A 0 a biotartás, az 1 a szabad tartás, a 2 a mély almos tartás, a 3 pedig a ketreces tartás.

Ezután következik a tojás származási országának betűjele, majd a termelő tízjegyű regisztrációs sorszáma. Természetesen vehetünk kistermelőktől is tojást, de ők jelöletlenül árulnak, így kizárólag megbízható, bejáratott helyről vásároljunk.

A magyar üzletekben több helyen is lehet tojást hagyományos kiszolgálással, valamint önkiszolgálással is árusítani. Ilyen esetekben a boltnak mindig tájékoztatni kell a vásárlókat a tojáscsomagoló központ azonosítójáról, a lejárati dátumról, és a tárolásra vonatkozó ajánlásokról is, melyeket éppen emiatt soha ne feledjük ellenőrizni.
2 hozzászólás

becky

7 éve, 7 hónapja és 11 napja

Mi mindig ugyan attól a hentestől vesszük a sonkát. Kiváló. mosolygó smiley

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 7 hónapja és 11 napja

Ez nagyon hasznos cikk volt. Sokat megtudtam a jelzésekről.

válasz erre