Mai receptünk egy gyorsan elkészíthető házi cipó, amihez nem kell keleszteni a tésztát és még kovász vagy élesztő sem szükséges, a szódabikarbóna majd teszi a feladatát. Egy óra alatt el lehet készíteni sütéssel együtt.
Hozzávalók:
450 g liszt
2 dl kefir
1 kávéskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a szódabikarbónát szórjuk egy nagy keverőtálba, majd a közepébe öntsük bele a kefirt. Kefir helyett joghurtot is használhatunk. Keverjük össze, de ha túlságosan ragacsos lenne, akkor adjunk még hozzá pici lisztet. Lágy tésztát kell, hogy kapjunk, amit lisztezett felületen kicsit dolgozzuk át és formáljunk belőle egy szép kerek cipót.
Tegyük egy tepsire vagy kenyérsütő edénybe a cipót és a tetejét vágjuk be ízlés szerint és egy kis vízzel kenjük meg. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 40-50 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni és már lehet is fogyasztani.