11 °C
kevés felhő
2024. április 25., csütörtök
Márk

Egyszerű házi császárzsemle

2020. április 17.
13.8231
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A házi kenyér receptek után most jöjjön egy egyszerű császárzsemle recept, amit könnyedén elkészíthetünk otthon. A császárzsemlét megszórhatjuk bármivel, mákkal, durva sóval vagy akár szezámmaggal is.


Hozzávalók:
350 g liszt
15 g friss élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál porcukor
40 g puha vaj
110 ml langyos víz
120 ml langyos tej
1 db tojás kenéshez

Elkészítés:
Az összes hozzávalót tegyük egy keverőtálba, majd alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Addig dagasszuk, amíg el nem válik az edény falától a tészta és sima, ruganyos nem lesz. Ezt követően takarjuk le és 50 perc alatt kelesszük a duplájára a tésztát. osszuk el 8 részre a megkelt tésztát és formázzunk gombócokat belőle, majd pihentessük 10-15 percet őket.

Pihentetés után készítsünk a gombócokból hosszabb csíkokat és először készítsünk egy hurkot, majd a hurok egyik végét alulról, a másik végét pedig felülről tegyük középre, így megkapjuk a császárzsemle tipikus formáját. Ha végeztünk mindegyikkel, akkor újabb 10 percig pihentetjük őket. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kevés vizet tegyünk a sütőbe, hogy gőz keletkezzen.

A zsemléket kenjük meg egy felvert tojással és szórjuk meg ízlés szerint. Végül süssük meg a zsemléket 15-20 perc alatt.
1 hozzászólás

Gizus

4 éve, 4 hónapja és 12 napja

Ez is jó. A múltkori kenyér nekem jól sikerült.

válasz erre