Mivel itt az ősz, így elő kerülnek a szezon zöldségei, gyümölcsei, köztük pedig a gomba. A gomba egy nagyon jó alapanyag, amiből szinte bármit lehet készíteni, például pástétomot is, melynek most a receptjét Te is megismerheted.
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj
8 db barna csiperkegomba
1 db póréhagyma
1 citrom leve
1 csipet cayenne bors
1 kávéskanál szerecsendió
150 g ricotta
100 g mascarpone
Elkészítés:
A hagymát vágjuk össze, a gombát mossuk meg alaposan, majd ezeket is vágjuk össze. A hagymát 2 evőkanál vajon elkezdjük megpárolni, amikor kezd már összeesni, akkor hozzáadjuk a gombát is és együtt pároljuk őket. Amikor kész, akkor levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. A citrom levét facsarjuk a kissé kihűlt gombára és az egészet szűrjük le.
A párolt gombát és hagymát egy turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és egészen krémes állagúra turmixoljuk. Ha valaki szeretne benne gomba darabokat hagyni, az tegyen félre egy keveset turmixolás előtt. A pástétomot üvegbe tesszük, majd egy evőkanál olvasztott vajat öntsünk rá. Hagyjuk megdermedni és már lehet is fogyasztani.