Bár sokan ki nem állhatjuk a kertben a csalánt, mégis érdemes belőle egy keveset meghagyni, ugyanis isteni finom pestot készíthetünk belőle, ami nem fog csípni.
Hozzávalók:
2 csokor csalán
1 csokor snidling
kevés pirított fenyőmag
1 deci olívaolaj
fél citrom leve és héja
só, bors ízlés szerint
1 kávéskanál méz
50 g reszelt parmezán
1 gerezd fokhagyma
A csalánt kesztyűben fogjuk meg, így biztosan nem fog megcsípni. Mossuk meg vízzel, majd csepegtessük le. Használhatunk salátacentrifugát is. Ezt követően a csalánt tegyük egy turmixgépbe és kezdjük el aprítani. Közben mehet hozzá a snidling, a fenyőmag, a citrom, a sajt és a fokhagyma. Ízesítsük fűszerekkel.
Addig keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk. Nem kell félni, a csalán már nem fog csípni, csupán pikáns íze lesz. Tésztákhoz és salátákhoz tökéletes választás.