18 °C
erős felhőzet
2024. április 28., vasárnap
Valéria

Francia eclair fánk

2023. február 11.
89.8341
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk a franciák egyik klasszikus édessége, az eclair fánk, ami egy égetett tésztából készült finomság, amit nem nehéz elkészíteni, de némi időbe telik. Tökéletes desszert ünnepnapokra vagy akár Valentin-napra.


Hozzávalók:
1,6 dl víz
160 g vaj
160 g finomliszt
1 csipet só
1 csipet cukor
5 db tojás
8 dl tej
5 db tojássárgája
70 g étkezési keményítő
200 g cukor
1 evőkanál vanília kivonat
200 g étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 teáskanál olaj

Elkészítés:
Először az égetett tésztát készítjük el. Ehhez a vajat és a vizet összemelegítjük, majd mehet bele a csipet só, csipet cukor és a liszt. Gyors mozdulatokkal összekeverjük és ha a tészta már leválik az edény faláról, akkor kész is van. A masszát átrakjuk egy másik tálba és picit hűlni hagyjuk. Ezután egyenként belekeverjük a tojásokat. A masszát ezután habzsákba tesszük és hosszúkás tésztacsíkokat nyomunk egy sütőpapírra.

Előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 percig sütjük a fánkokat, majd 170 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és további 15 percig sütjük. Ezután hagyjuk őket hűlni és elkészítjük a vaníliás tölteléket. A tej háromnegyedét elkezdjük melegíteni a lábosban, a tojássárgákat, a cukrot, a keményítőt és a vanília kivonatot elkeverjük.

Ha a tej felmelegedett, akkor egy keveset kanalazunk a tojásos keverékhez, a hőkiegyenlítés miatt, majd visszatesszük az egészet az edénybe és sűrű krémet főzünk. Fedjük le fóliával és hűtsük ki teljesen. A csokis fedéshez vízgőz felett megolvasztjuk a csokit és a tejszínt, hozzáadjuk az olajat és kész is.

Összeállításnál a vanília krémet egy habzsákba tesszük és a fánkok alját megszurkáljuk, ahol betöltjük a krémet. Végül mindegyik tetejét a csokiba mártjuk és hagyjuk kihűlni. Ha nehéz kiszúrni és betölteni, akkor félbe is lehet vágni a fánkot és úgy betölteni a krémet.
4 hozzászólás

csillucs

1 éve, 3 hónapja és 19 napja

Ahh ez mennyire jól néz ki.

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 3 hónapja és 21 napja

Az egyik legfinomabb bűnözés! mosolygó smiley Nagyon szeretem!

válasz erre

EszterSzabadkai

1 éve, 3 hónapja és 21 napja

Nagyon jó, szívesen ennék most.

válasz erre

Natasha

1 éve, 3 hónapja és 21 napja

Ohh de régóta szeretnék ilyet készíteni.

válasz erre