A vegánság egy életmód, amely olyan dolgokra is kitér, mint a gyógyszerek fogyasztása, háztartási termékek vagy a sminkek, de akár egy állatkertezés vagy éppen cirkuszlátogatás is tiltott, ha ténylegesen elhivatottak vagyunk. Az étkezést nézve a vegán életmód egy sokkal etikusabb, fenntarthatóbb és egészségesebb megoldás, ami sokkal színesebbé is teheti a konyhában töltött perceket. A kihívás alkalmából igyekszünk néhány olyan tippet adni, amikkel megkönnyíthetjük a havi kitűzött célunk elérését és változatos, kevésbé megterhelő szabályok nélkül vághatunk bele az új tapasztalatok begyűjtésébe.
Törekedjünk az egyszerűségre!
Mint minden trend esetében itt is elkerülhetetlen az, hogy az élelmiszeripar, látva az egyre növekedő igényt a növényi alapú termékekre, maguk is üzleti fogásként tekintsenek erre a robbanásszerű étkezési formára. A cégek és a gyártók igyekeznek adaptálódni és szinte minden termékre egy-egy újdonságot behozni, hogy kényelmesebbé tehessék azt, hogy a már jól megszokott ízekről és receptekről ne kelljen lemondani semmilyen formában sem. Természetesen az alternatív húspogácsákat, a tofuvirsliket és a különféle egyéb kiegészítőket nem kell megvonnunk magunktól, de jól gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van ezekre a plusz dolgokra vagy csak trendből és kényelemből vásárolnánk meg őket.
Kezdjünk a zöldségalapú ételek elkészítésével és keressünk olyan közeli ismerőst vagy platformot, ahol inkább az egyszerűség áll a fókuszban, ha a főzésről van szó. Apránként illesszük be a boltok polcain elérhető alternatívákat! Ne feledjük, hogy csak azért, mert valamire rá van írva, hogy vegán, de amúgy nem is ennénk még hasonlót sem, nem kell a kosarunkba tenni!
A növényi alapú étkezésnek az egyik nagy előnye az, hogy rengeteg étel elkészítése során időt spórolhatunk azokkal szemben, akik különféle húsokat vagy más állati eredetű termékeket is bevonnak ételkészítés során. Természetesen, mint mindenben, itt is van kivétel, de az esetek többségében 20-30 perc alatt finom és laktató, makro- és mikrotápanyagokban gazdag étellel rukkolhatunk elő az egész család számára.
Amennyiben, nagy húsfogyasztókként kezdenénk a veganuár kihívást, akkor próbáljunk napi rendszerességgel előre tervezni, hogy a fehérjebevitelünk hirtelen ne csökkenjen nagyot. Fedezzük fel ismét a hüvelyeseket, kísérletezzünk a szejtánnal! A reggeli tojásrántottát sem kell feladni, ha megtanulunk csicseriborsólisztből vagy tofuból kurkumával, fekete sóval ízesítve hasonló ízvilágot alkotni.
A legtöbb ember nem tud egyik napról a másikra megváltozni. Fontos, hogy fejben döntsük el, hogy valójában mi a célunk a kihívással és erre minden nehezebb időszakban emlékeztessük is magunkat. Az sem baj, ha az egy hónap alatt, egy-egy nap megingás történik, ilyenkor sem kell teljes egészében feladni az újévi projektet, hiszen senki sem tökéletes. Ne legyünk túl szigorúak magunkhoz! A vegán étkezés esetében nagyon fontos a tervezés, de bármilyen étrendet is vigyünk, ha számít, hogy mit és mikor eszünk ezt az évek alatt biztosan megtanultuk már. Készüljünk fel a váratlan helyzetekre! Tegyünk a táskánkba energiaszeleteket, csomagoljunk előre és nasizós estékre is tárazzunk be, hogy ne csábulhassunk el könnyedén! Kívánosság esetén nyugodtan próbáljuk meg "veganizálni" a kedvenc édességeinket is akár!