2019. január 19., szombat • Sára, Mária

Van összefüggés a fejfájás és a hormonok között

Brauny , 2014. október 12.
A lányokat és a fiúkat egyaránt veszélyezteti a fejfájás, illetve az ezzel járó panaszok, de főleg amennyiben migrénről van szó, a női nem képviselői sokkal gyakrabban szenvednek a problémától. A tudomány jelenlegi állása szerint ennek hormonális okai vannak!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Egy év alatt 100 - 12 évesnél idősebb - nőből átlagosan 18 tapasztal legalább egyszer migrénes rohamot, míg a férfiak esetében ez a szám 6-7-re tehető. Az óriási különbség hátterében a hormonok állnak, amelyek különféle módon járulhatnak hozzá a fejfájáshoz, így például korunkat, testalkatunkat, életmódunkat vagy az örökletességünket tekintve.

A nők esetében a fejfájások általában a pubertáskor kezdetén jelentkeznek, és a legtöbb esetben a menstruációs ciklusok idején térnek vissza erősebben, állandósulva. A fejfájást kiválthatják különféle hormonhatású készítmények is, így például fogamzásgátló tabletták, de például terhesség alatt - amikor a szervezetben leáll a hormontermelés - kevesebbszer fáj a nők feje, illetve a fejfájás ekkor jóval elviselhetőbb is.

A fejfájás hátterében általában az ösztrogén és a progeszteron hormonok állnak, amelyek a menstruációs ciklusban is szerepet játszanak, tehát ezek az abszolút női hormonok, amelyek képesek hatást gyakorolni az agyban megtalálható, a fejfájás kiváltásához kapcsolódó kémiai reakciókra. Ha az ösztrogén szintje magasabb, akkor a fejfájás enyhül, ha pedig alacsonyabb, akkor a fejfájás szintje lényegesen kellemetlenebb.
 
3 hozzászólás

zsebibaba • Überbrutál #3 • 4 éve, 7 hónapja és 20 napja

Ez nagyon nem ér, hogy a nőknek többet fáj a fejük. Nem elég, hogy menstruálnak de még ez is...

Zita.Péter • Überbrutál #2 • 4 éve, 7 hónapja és 20 napja

Na igen, azt mindig sejtettük azért szerintem mindannyian hogy mi nők sokkal fogékonyabbak vagyunk a fejfájásokra.

Babóca • Messiás #1 • 4 éve, 7 hónapja és 20 napja

Érdekes, hogy a nők érzékenyebbek a fejfájásra.