13 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Túrófogyasztással a csontok épségéért

2013. december 04.
2.2951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Kevesen tudják, de a darabos vagy rögös túró egy speciális magyar találmány, külföldön ugyanis többnyire ebben a formában nem ismerik ezt a tejterméket. A magyar konyhára mindemellett különösen jellemzőnek tekinthetők a túróból készült ételek, amit mi természetesen fogyasztunk, de közben nem is sejtjük, hogy a túró mennyire egészséges táplálékforrásnak tekinthető.


A túró ugyanis bizonyítottan az egyik legfontosabb és legnagyobb fehérjeforrás, amelyre elsősorban a magas kalciumtartalom miatt van szüksége a szervezetnek. A túró fogyasztásával éppen ezért nem csak hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csontozatunk erős és egészséges maradjon, hanem megelőzhetjük általa a csontritkulás kialakulásának kockázatát is, mindemellett pedig kutatások igazolják, hogy a túró az egyik legjobb kalciumforrás a sportolás után, foszfortartalma pedig még a tejnél is magasabbnak tekinthető.

A túró esetében megkülönböztethetünk zsíros és sovány túrót. A kalciumbevitel szempontjából mindkettő rendkívül magas kalciumtartalommal bír, de a kalóriát tekintve már egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket fogyasztjuk. Amennyiben ugyanis szeretnénk kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozni, mindemellett pedig fogyókúrázni, úgy érdemes a sovány tehéntúrót választani, ami mellett akár még néhány kilótól is megszabadulhatunk.

Legyen szó azonban bármiről, a túró a kalcium-dús étkezést tekintve kiemelkedően fontos tápláléknak tekinthető, amelyből érdemes naponta fogyasztani ahhoz, hogy csontjaink egészséges és épek maradhassanak.
6 hozzászólás

simply red

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

"rögös túró egy speciális magyar találmány" valóban! pl. a németeknél sem láttam csak krémszerű, már-már kenhető formában szomorú smiley és az íze is más volt, kevésbé volt olyan ízletes, mint a magyar.

válasz erre

Réka

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

én kb csak a krémtúrót szeretem de annak szerintem már nem sok köze van az igazi túróhoz wtf smiley

válasz erre

becky

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

Szeretem a túrót, legfőképpen túrós tésztaként de rétesben is nagyon.

válasz erre

moni1294

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

"rögös túró egy speciális magyar találmány"

Ezt nem tudtam!meglepett smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 2 hónapja és 15 napja

túrós csuszát szeretem mosolygó smiley kb akkor szoktam csak túrót enni, meg sütikben

válasz erre

leoni

11 éve, 2 hónapja és 15 napja

A túrót pont nem szeretem...szomorú smiley

válasz erre