12 °C
enyhe eső
2024. április 20., szombat
Tivadar

Tudtad, hogy tilos fülpiszkát használni fültisztításra? Elmondjuk, hogy miért!

2017. január 14.
7.4021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A legtöbb ember tisztálkodási szokásaihoz alapjaiban hozzájárul a fülpiszka használata, amely szinte minden háztartásban megtalálható, és nagyon sokan napi rendszerességgel alkalmazzák. Ez azonban egészen komoly probléma, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy ma már több ilyen tisztítóeszköz csomagolásán külön feltüntetik: a kis pálcikák nem ajánlottak fültisztításra! Hogy miért, milyen alternatíva létezik és egyáltalán miért jó érzés fület tisztítani? Lássuk a válaszokat!


Jegyezzük meg: a fülzsír a barátunk!

Először is fontos leszögezni egy dolgot: a fülzsír nem rossz dolog, és bár sokan kosznak vagy gusztustalannak tartják a fülből folyó sárgás színű váladékot, az nem egy koszos vagy rendellenes dolog, ami eltávolítandó. Sőt, a fülzsír a fülek tisztán tartásához szolgál hozzá, hiszen rengeteg gomba- és baktériumellenes anyagot tartalmaz, ami azért fontos, hogy megakadályozzák a fülben ezen kórokozók elszaporodását. A váladékba ugyanis egyszerűen beleragadnak a külvilágból érkező kórokozók, és mivel a fülzsír kifelé folyik, ezért megakadályozza, hogy ezek rossz helyre kerüljenek.

Tudtad, hogy tilos fülpiszkát használni fültisztításra? Elmondjuk, hogy miért! - 2. kép


Miért nem szabad fülpiszkát használni?

A fülpiszkát eredetileg arra találták ki, hogy a fülkagylót tisztán tarthassuk vele, illetve a hallójáratból kifolyó zsírt letöröljük, de nem arra, hogy beledugjuk a járatba. Amennyiben így teszünk, akarva-akaratlanul is visszafelé nyomjuk a fülzsírt, ami felgyűlhet a fül belsejében, így a kellemetlen érzés mellett hallásromlás és fájdalmas gyulladás is felléphet, amit csak fülmosással lehet orvosolni. A pálcika mindemellett kis sérüléseket is okoz odabent, amelyek szintén hozzásegíthetik fülünket a gyulladásokhoz.

Akkor mikor kell tisztítani a fület?

Odabent gyakorlatilag soha! A hallójárat öntisztuló, nincs szükség hozzá emberi beavatkozásra, csak bizonyos esetekben. Vannak ugyanis emberek, akiknek a szükségesnél több zsír termelődik a fülükben, esetleg anatómiailag vagy egy műtét miatt szűkebb a hallójáratuk. Esetükben nagyon fontos lehet ez a gyakorlat, de mindenki másnak nemcsak felesleges, hanem ezzel egyetemben veszélyes is. Ha nem hallunk, ha nyomást érzünk a fülünkben, vagy úgy érezzük gond van, akkor forduljunk orvoshoz!

Tudtad, hogy tilos fülpiszkát használni fültisztításra? Elmondjuk, hogy miért! - 3. kép


Van alternatíva?

Ha nem is tökéletes, de létezik. A fül tisztítására a legjobb a tiszta víz, de sose folyassuk bele, sose erőszakoljuk bele a hallójáratba, csak amíg az ujjunkkal beérünk. Ezen felül egyre több és egyre jobb fül spray kapható a patikákban, amelyek szintén ezt a célt szolgálják, így amennyiben mindenképpen tisztálkodni akarunk, akkor inkább ezeket válasszuk.

Miért olyan jó fület pucolni?

Bizonyára mindenki ismeri a kellemes érzést, amikor a fülpiszkával a hallójáratában matat. Valljuk be, ez jó érzéssel tölti az embert, aminek az oka az, hogy nagyon sok érzékeny idegvégződés található meg ott benn, amelyeket a fülpiszka segítségével ingerelve kellemes érzést válhatunk ki.
3 hozzászólás

Lili

7 éve, 10 hónapja és 20 napja

Sprayt még nem próbáltam, de most fogok.

válasz erre

Minoni

7 éve, 10 hónapja és 20 napja

Használok néha, de nem tudnék lemondani róla. Sokszor alszom füldugóban és utána kell a fültisztító.

válasz erre

csillucs

7 éve, 10 hónapja és 20 napja

Én használok fülpiszkálót de csak fürdés után néha. Nem sűrűn.

válasz erre