13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Tudatlanság uralkodik a világon az afáziával kapcsolatban

2013. december 08.
2.1121
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Kanadai Stroke Kongresszus keretein belül kiderült, hogy a világon komoly tudatlanság uralkodik a stroke leggyakoribbnak tekinthető mellékhatásával és szövődményével, avagy az afáziával kapcsolatban.


A kanadai kutatók ugyanis közel 1000 embert kérdeztek meg a kongresszus előtt az afáziáról, amelynek során megdöbbentő eredmények születtek a betegséggel kapcsolatban, a megkérdezetteknek ugyanis alig két százaléka tudta felsorolni az afázia jellemzőit, ami ugyebár egy speciális képességzavar, az írást, az olvasást, de gyakrabban a beszédet és a megértést befolyásoló betegség.

A rendezvényen elhangzottak szerint a jelenben mintegy 100 ezer kanadai szenved az afáziától, ám csak nagyon kevesen tudnak arról, hogy betegek, illetőleg, hogy létezik efféle betegség, hiszen a stroke után az afázia képes alaposan megnehezíteni a családok mindennapjait.

Az afázia felismerése márpedig rendkívül fontos, hiszen bár az intelligenciaszintre nincs hatással, a beteg számára nehézséget okozó kommunikáció - ami tréningekkel és speciális kezelésekkel, de leginkább akaraterővel és odafigyeléssel fejleszthető - elszigetelődést okoz, így később akár depresszióhoz is vezethet. Éppen ezért fontos, hogy törődjünk az afáziával, és adjunk meg mindent azoknak a családtagjainknak, akik a stroke eme súlyos szövődményétől szenvednek.
5 hozzászólás

bea74

11 éve, 2 hónapja és 10 napja

Hát ez nekem új info.

válasz erre

vodor48

11 éve, 2 hónapja és 11 napja

Erről még én sem hallottam.
Pedig igyekszem nyomon követni ezeket a stroke-l kapcsolatos dolgokat, mert anno, mikor a Markos György kapott stroke-t, akkor nyilatkozta egy orvos barátjára hivatkozva, hogy a magyar férfiak 30 fölött különösen veszélyeztetettek valami genetikai módosulás miatt.

válasz erre

becky

11 éve, 2 hónapja és 11 napja

Ezen nem lepődök meg. A stroke valamennyire ismert de még az sem nagyon.

válasz erre

Natasha

11 éve, 2 hónapja és 11 napja

Megmondom őszintén én sem hallottam még róla soha meglepett smiley

válasz erre

Minoni

11 éve, 2 hónapja és 11 napja

Soha még csak nem is hallottam rólameglepett smiley

válasz erre