20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Tovább élhetünk, ha kevesebbet ülünk

2014. január 08.
1.9471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy megdöbbentő, de egyben teljes mértékben közérthető tanulmány született meg néhány mozgáskultúrával foglalkozó amerikai kutató tollából a minap, amelyben bizonyítékokkal támasztották alá azt az állítást, miszerint az emberek lényegesen meghosszabbíthatnák életüket, ha lecsökkentenék az üléssel töltött időt.


A kutatás szerint amennyiben napi három óra alá tudnák csökkenteni az emberek az egy helyben történő ülés mennyiségét, akkor szakértők szerint akár két teljes esztendővel is meghosszabbíthatnák saját életüket. Ugyancsak képes meghosszabbítani a várható élettartamot a kevesebb televízió nézés is. Ha egy átlagos ember - aki naponta 3-4 órát tölt a televízió előtt - mintegy másfél órával csökkentené naponta az erre fordított időt, akkor majdnem másfél évvel meghosszabbíthatná életét.

A számok rendkívül megdöbbentőnek tűnnek ugyan, de a várható élettartamot tekintve az amerikai normákat figyelembe véve teljes mértékben egy lapon említhetők a dohányzással és az elhízással. Egy régebbi vizsgálat szerint évente több ezer daganatos megbetegedést idéz elő csak az, hogy az emberek túl sokat ülnek. Egy átlag amerikai állampolgár a fentiek betartásával nem kevés lemondásra kényszerülne, hiszen a legutóbbi kutatások szerint egy tengerentúli átlagember nagy általánosságban 4,5 órát tölt el üléssel, ennek nagy részét többnyire a munkahelyén vagy a televízió előtt.

Ha ennek az időmennyiségnek legalább a felét fitnesz gyakorlatokkal, netán egyszerű testmozgással helyettesítenék - vagy egészítenék ki - az eredmények természetesen nem lennének ilyen drasztikusak és a várható életkor is meghosszabbodhatna.
5 hozzászólás

simply red

11 éve, 1 hónapja és 6 napja

Vagy álljunk futógépre tv-nézés közben röhögő smiley (vicc..)

válasz erre

Sandy

11 éve, 1 hónapja és 8 napja

Ez szomorú az irodai dolgozókra nézve...szomorú smiley

válasz erre

Lili

11 éve, 1 hónapja és 8 napja

Sajnos a suli is ülős...

válasz erre

Sonci

11 éve, 1 hónapja és 8 napja

Állandóan ülök...szomorú smiley

válasz erre

Mariann

11 éve, 1 hónapja és 8 napja

én sajnos elég sokat ülök a munkám miatt...

válasz erre