14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Tejben az igazság: Méreg vagy az egészség forrása?

2014. március 12.
2.1261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A tejről a közhiedelemben általánosságban az él, hogy egy rendkívül egészséges táplálék, hiszen már egészen aprócska korunk óta azt halljuk szüleinktől és nagyszüleinktől, hogy igyuk meg a tejet, mert attól leszünk erősek és egészségesek. A legtöbb dietetikus egyetért továbbá abban, hogy a mai emberek többsége túl kevés tejet iszik, hiszen legalább naponta fél litert el kellene fogyasztanunk a fehér nedűből. Nemrégiben azonban igazi rémhírek terjedtek el a világhálón, amelyek arról szóltak, hogy a tej inkább méreg, mint az egészség forrása!



Tejben az igazság: Méreg vagy az egészség forrása?  - 2. kép

Hogy miért is? A fenti megdöbbentő hírt egy nagyon egyszerű példával támasztották alá, miszerint csak és kizárólag az ember az egyetlen, aki képes más faj tejét meginni. Ez olyan súlyt ró a szervezetre, hogy a paleolit étrendet kedvelők szerint szervezetünk nem is tudja feldolgozni, így a csecsemőkorban adott tehéntej például cukorbetegséget is okozhat. Habár tudományos kutatások nem támasztják alá, de az említett diéta követői szerint az ekcéma és az akné kiváltója csak és kizárólag a tehéntej, hiszen a természetes étrend kedvelői előtt ezek a panaszok teljes egészében ismeretlenek.

Néhány elképesztő vélemény szerint a rák elterjedése is elsődlegesen a tejnek köszönhető, amit a 19. századig tisztán nem fogyasztottak az emberek, csak feldolgozott formában. Manapság azonban a tehenek annyi káros anyaggal telített növényt és tápszert esznek meg életük során, hogy az mind kimutatható tejükből is - így növényvédő szerek, kemikáliák és a többi -, miközben a tejfogyasztás felborítja az inzulinháztartásunkat is, ami szintén daganatos megbetegedések kialakulásához vezethet. Hogy mégis mi a teljes igazság?

Tejben az igazság: Méreg vagy az egészség forrása?  - 3. kép

A Tej Terméktanács vezetője hasonlóképpen reagált, mint a fenti elképesztő érvekre a legtöbb jó ízlésű ember, miszerint tudománytalan álhírekkel nem akarnak vitázni, de amennyiben szakmai és tudományos érvek ütköznének meg, akkor szívesen vállalnák a vitát a tejet méregként kezelő emberekkel szemben. Ha visszaemlékezünk, néhány évvel ezelőtt a tojásfogyasztást is hasonló álhírekkel próbálták visszaszorítani bizonyos érdekcsoportok, miközben a tudomány bebizonyította, hogy a tojás az egyik legegészségesebb étel, ami fehérjében dús, ezen felül pedig rendkívül alacsony a kalóriatartalma is, miközben tápértéke magas.

A tudományosan elfogadott paradigmák szerint egyébiránt a tejfogyasztás szinte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, hiszen olyan fontos fehérjék találhatók meg a tehéntejben, amelyek más italokban egyáltalán nem. A tejet ezen felül könnyű megemészteni, rendkívül magas az energiaszintje, zsírtartalma pedig könnyen csökkenthető. A Földön jelenleg a legjelentősebb természetes kalcium-forrásként tartjuk számon, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez.

A tej magas káliumtartalma miatt jó hatással van a vérnyomásra, és antioxidánsnak is tekinthető, ami a tejzsírral egyetemben véd a rákos megbetegedések legjavától is. A régi időkben a tejjel az álmatlanságot, a gyomorbajt, a cukorbetegséget és az ödémát is gyógyították. Ezek tehát a tudományos és kutatásokon alapuló tények, amelyekkel szemben inkább emberi hóbortok és téveszmék húzódtak meg a cikk első bekezdéseiben, a tej ugyanis nem méreg, hanem az emberi szervezet egyik alapvető tápanyaga.
6 hozzászólás

Bogyó

10 éve, 11 hónapja

Egyetertek abban, hogy nem tul egeszseges taplalekot kapnak a tehenek, de attol meg kell tejet fogyasztania az embernek.

válasz erre

csillucs

10 éve, 11 hónapja

anitaszabo írta:
Egy dologban egyetértek hogy a tehenek annyi káros anyaggal telített növényt és tápszert esznek meg életük során, hogy az mind kimutatható tejükből is - így növényvédő szerek, kemikáliák és a többi de ha ez igaz akkor valószínű minden más növény is tele lehet vegyszerrel mert hát a nyövények nagy hányadát is vegyszerezik. Vagyis az én véleményem az hogy már nem lehet enni bio zöldséget csak kevésbé szennyezettet
Egyetértek veled. Viszont bio zöldséget és gyümölcsöt csak akkor tudsz enni, ha Te saját magadnak termeled meg ezeket és mondjuk tartasz állatot.

válasz erre

anitaszabo

10 éve, 11 hónapja

Egy dologban egyetértek hogy a tehenek annyi káros anyaggal telített növényt és tápszert esznek meg életük során, hogy az mind kimutatható tejükből is - így növényvédő szerek, kemikáliák és a többi de ha ez igaz akkor valószínű minden más növény is tele lehet vegyszerrel mert hát a nyövények nagy hányadát is vegyszerezik. Vagyis az én véleményem az hogy már nem lehet enni bio zöldséget csak kevésbé szennyezettet

válasz erre

Pillangó

10 éve, 11 hónapja

Szerintem nem igaz, hogy káros lenne. Egészséges a tej, hiszen rengeteg kálciumot tartalmaz, ami kell a szervezet számára.

válasz erre

Mariann

10 éve, 11 hónapja

Én nagyon kevés tejet iszok. Magában egyáltalán nem is szoktam inni. Maximum kakaó formájában, illetve gabonapehellyel.

Nem tudom mi lehet az igazság, de én egészséges vagyok! mosolygó smiley Ez a lényeg.

válasz erre

Sandy

10 éve, 11 hónapja és 1 napja

Én imádom a tejet, napi egy litert minimum megiszok. Remélem, nem igaz a felvetés hogy a rákért is felelős...meglepett smiley

válasz erre