A tejről a közhiedelemben általánosságban az él, hogy egy rendkívül egészséges táplálék, hiszen már egészen aprócska korunk óta azt halljuk szüleinktől és nagyszüleinktől, hogy igyuk meg a tejet, mert attól leszünk erősek és egészségesek. A legtöbb dietetikus egyetért továbbá abban, hogy a mai emberek többsége túl kevés tejet iszik, hiszen legalább naponta fél litert el kellene fogyasztanunk a fehér nedűből. Nemrégiben azonban igazi rémhírek terjedtek el a világhálón, amelyek arról szóltak, hogy a tej inkább méreg, mint az egészség forrása!
Hogy miért is? A fenti megdöbbentő hírt egy nagyon egyszerű példával támasztották alá, miszerint csak és kizárólag az ember az egyetlen, aki képes más faj tejét meginni. Ez olyan súlyt ró a szervezetre, hogy a paleolit étrendet kedvelők szerint szervezetünk nem is tudja feldolgozni, így a csecsemőkorban adott tehéntej például cukorbetegséget is okozhat. Habár tudományos kutatások nem támasztják alá, de az említett diéta követői szerint az ekcéma és az akné kiváltója csak és kizárólag a tehéntej, hiszen a természetes étrend kedvelői előtt ezek a panaszok teljes egészében ismeretlenek.
Néhány elképesztő vélemény szerint a rák elterjedése is elsődlegesen a tejnek köszönhető, amit a 19. századig tisztán nem fogyasztottak az emberek, csak feldolgozott formában. Manapság azonban a tehenek annyi káros anyaggal telített növényt és tápszert esznek meg életük során, hogy az mind kimutatható tejükből is - így növényvédő szerek, kemikáliák és a többi -, miközben a tejfogyasztás felborítja az inzulinháztartásunkat is, ami szintén daganatos megbetegedések kialakulásához vezethet. Hogy mégis mi a teljes igazság?
A Tej Terméktanács vezetője hasonlóképpen reagált, mint a fenti elképesztő érvekre a legtöbb jó ízlésű ember, miszerint tudománytalan álhírekkel nem akarnak vitázni, de amennyiben szakmai és tudományos érvek ütköznének meg, akkor szívesen vállalnák a vitát a tejet méregként kezelő emberekkel szemben. Ha visszaemlékezünk, néhány évvel ezelőtt a tojásfogyasztást is hasonló álhírekkel próbálták visszaszorítani bizonyos érdekcsoportok, miközben a tudomány bebizonyította, hogy a tojás az egyik legegészségesebb étel, ami fehérjében dús, ezen felül pedig rendkívül alacsony a kalóriatartalma is, miközben tápértéke magas.
A tudományosan elfogadott paradigmák szerint egyébiránt a tejfogyasztás szinte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, hiszen olyan fontos fehérjék találhatók meg a tehéntejben, amelyek más italokban egyáltalán nem. A tejet ezen felül könnyű megemészteni, rendkívül magas az energiaszintje, zsírtartalma pedig könnyen csökkenthető. A Földön jelenleg a legjelentősebb természetes kalcium-forrásként tartjuk számon, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez.
A tej magas káliumtartalma miatt jó hatással van a vérnyomásra, és antioxidánsnak is tekinthető, ami a tejzsírral egyetemben véd a rákos megbetegedések legjavától is. A régi időkben a tejjel az álmatlanságot, a gyomorbajt, a cukorbetegséget és az ödémát is gyógyították. Ezek tehát a tudományos és kutatásokon alapuló tények, amelyekkel szemben inkább emberi hóbortok és téveszmék húzódtak meg a cikk első bekezdéseiben, a tej ugyanis nem méreg, hanem az emberi szervezet egyik alapvető tápanyaga.