20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Tavaszi fáradtság? Az is lehet, hogy csak kortizol hiány!

2018. április 04.
12.0291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Beköszöntött a tavasz, hirtelen megérkezett a jó idő is, aminek hatására gyakran halljuk az emberektől, hogy kijött rajtuk a tavaszi fáradtság. Ez egy általános jellemzés, azonban köztudott, hogy nem egy orvosi diagnózis, vagyis a tavaszi fáradtságot jellemzően előidézi valami. Sok esetben az ilyenkor fellépő hormonális változások, máskor a vitaminhiány, de az is előfordulhat - márpedig sokan nem gondolnak rá -, hogy a kortizol hiánya áll a háttérben.


A kortizol nevét kevesen ismerik, de ha úgy hivatkozunk rá, mint stresszhormon, akkor bizonyára többeknek felcsillan a szeme. Ez a mellékvesekéreg által termelt hormon adrenalin-dús szituációkban jelentős mértékben megemelkedik a szervezetben az energiaforrások aktiválásával. Ezzel párhuzamosan a pulzus és a vérnyomás is növekszik, méghozzá azért, hogy az izmokhoz friss oxigén kerülhessen. Miután ez az állapot, avagy konkrétan a stressz lecseng, a kortizol szintje hirtelen megcsappan, és jelentős fáradtság léphet fel.

Tavaszi fáradtság? Az is lehet, hogy csak kortizol hiány! - 2. kép

A stressz alapvető hatással van a szervezetben lévő kortizol mértékére, éppen ezért a huzamosabb ideig stresszben élőknél a hormon szintje hajlamos tartósan megemelkedni, aminek hatására akkut kortizol hiány léphet fel a szervezetben, hiszen a mellékvese nem tud annyit termelni, hogy folyamatosan ellássa a testet. Ennek a hatása az egész szervezetre, a teljes hormonrendszerre kellemetlen hatást gyakorolhat, és számtalan tünetet, például fáradtságot okozhat, amit tavaszi időszakban hajlamosak vagyunk a tavaszi fáradtságra fogni.

Az időnek azonban ilyen esetben semmi köze sincs a dologhoz, ezáltal ha a panaszok nem szűnnek meg maguktól, akkor érdemes nekilátni kortizol hiányra gyanakodni, melynek az egyik kezdőtünete rendszerint a fáradtság és az ingerültség. Hosszas fennállás esetén azonban az elégtelen kortizol mértéke felboríthatja a hormonháztartást, pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki, sőt progeszteron hiányt és meddőséget is okozhat.

Tavaszi fáradtság? Az is lehet, hogy csak kortizol hiány! - 3. kép

Főként utóbbiak miatt tehát haladéktalanul érdemes utánajárni a problémának, ami egy szimpla vérvétellel nagyon könnyedén kimutatható, és kezelése is teljesen egyszerű. Súlyos esetben gyógyszeres kezelésre van szükség, enyhébb esetekben azonban elegendő lehet az életmódváltás is, amihez egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, valamint természetesen stresszmentes életmód tartozik.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 6 hónapja és 1 napja

Elég veszélyesen és komolyan hangzik.

válasz erre

kalifa

6 éve, 6 hónapja és 1 napja

Nem hallottam még erről.

válasz erre