9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Sokszor halljuk, mégsem ismerjük, avagy mik is azok az antioxidánsok?

2017. február 01.
8.1131
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egyre többször halljuk, hol a médiába, hol az egészségmegőrzéssel foglalkozó előadásokon, de gyakran már a televízióban is, hogy az antioxidánsok milyen fontosak az emberi szervezet számára az egészség megőrzésében. Ezt nyilván mindenki tudja, de tudunk-e róluk még bármi mást ezen kívül?


A legtöbben aligha, éppen ezért most úgy gondoltuk, hogy az alábbiakban utánajárunk ennek a csodának.

Sokszor halljuk, mégsem ismerjük, avagy mik is azok az antioxidánsok? - 2. kép


Honnan jönnek és mit csinálnak az antixodiánsok?

Az antioxidánsok szervezetünk alkotóelemeinek tekinthetők, amelyeket táplálkozás útján tudunk bevinni. A közhiedelemmel ellentétben azonban nemcsak a növényi táplálékok tartalmaznak nagy mennyiségű antioxidánsokat, hanem bizonyos állati eredetű ételek is, sőt mi több, léteznek olyanok, amelyek csak egyik és csak másik típussal vihetők be a szervezetünkbe.

Az antioxidánsok testünkben kémiai vegyületekként vannak jelen, amelyek azt a célt szolgálják, hogy meggátolják a különféle oxidációs folyamatokat. Ezek az oxidációs folyamatok azért veszélyesek a szervezet számára, mert az égési folyamat során szabad gyökök keletkeznek, amelyekre jellemző, hogy páratlan elektronokat tartalmaznak. Ezek a páratlan elektronok a szervezetben bár folyamatosan keletkeznek, egészségtelen életmód mellett azonban nagyobb számban fordulnak elő, és képesek megbetegíteni a szervezetet akár olyan mértékben is, hogy sejtmutációkat, daganatos elváltozásokat idézzenek elő.

Az antioxidánsok azonban képesek arra, hogy kémiai folyamatok révén hatástalanítsák vagy gátolják a szabad gyökök működését, ezzel akadályozva károsító hatásukat. Habár immunrendszerünk egy bizonyos szintig képes kompenzálni a szabad gyökök működését, de ha túl sok negatív hatás éri szervezetünket, és a környezetünkből is több szabad gyököt kapunk - szmog, cigarettafüst és egyebek társaságában -, akkor ezek felsokasodnak a szervezetben, és súlyos betegségeket idézhetnek elő a daganatoktól kezdve, az érelmeszesedésen át, a kardiovaszkuláris problémákig bezárólag.

Sokszor halljuk, mégsem ismerjük, avagy mik is azok az antioxidánsok? - 3. kép


Az antioxidánsok típusai

Az antioxidánsokat két típusra oszthatjuk fel, így beszélhetünk elsődleges- és másodlagos antioxidánsokról. Az elsődleges antioxidánsok arra képesek, hogy teljesen hatástalanítsák, és kiűzzék a szervezetünkből a szabad gyököket, vagyis megszüntetik a páratlan elektronokat. A másodlagos antioxidánsok ezzel szemben csak gátolják a szabad gyökök tevékenységeit azáltal, hogy átveszik a célmolekulák szerepét, és önmaguk is oxidálódnak. Kevésbé jelentősek, mint az elsődlegesek, de hatásuk így is nagyon fontos!

Még mindig sok vitát generálnak

Az antioxidánsok kapcsán mind a mai napig nagyon sok vita zajlik a tudósok között, aminek az oka az, hogy egyelőre nem sikerült egyértelműen bizonyítani azt, hogy a jelentős mennyiségű antioxidáns bevitele - csak önmagában, mindenféle más életmódváltás nélkül - képes például daganatmegelőző hatást kiváltani. Persze a mérleg nyelve nagy általánosságban pozitív, így az orvostudomány is azon az állásponton van, hogy továbbra is igyekezzünk nagy mennyiségű antioxidánst fogyasztani, mert káros hatásuk nincs, ellenben előnyös annál több.
2 hozzászólás

Zita.Péter

7 éve, 10 hónapja

Olyan fura, hogy tényleg annyit hallani ezekről, még sem tudja az ember hogy mik is. Jó kis cikk lett.

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 10 hónapja és 1 napja

Sok mindent nem tudtam eddig az antioxidánsokról, de ez a cikk nagyon hasznos volt. mosolygó smiley

válasz erre