13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

SLS-mentes sampon: mi az és miért érdemes ezt választani?

2020. december 13.
47.3101
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Újabb trend van kibontakozóban a kenceficék világában, mely most a samponokat célozza, ezáltal egyre több helyen hallhatunk az úgynevezett SLS-mentes samponokról mindenfelé. Hogy mi ez az új trend, van-e értelme, egyáltalán miért érdemes ezt választani a hagyományos, illetve SLS-t tartalmazó samponokhoz mérten? Az alábbi cikk részeként ezt a témakört igyekszünk alaposabban kitárgyalni. Lássuk!


Mi az az SLS?

Az SLS a Sodyum Lauryl Sulfate rövidítése, mely magyarul gyakorlatilag a nátrium lauril szulfátnak felel meg, és bizony a legtöbb samponban megtalálható, de hogy ez mégis mire való, illetve miért kerül a samponba? Az SLS valójában egy tisztítószer, méghozzá az egyik legtöbbet alkalmazott típus a samponok világában, de bármennyire meglepő, nem csak a hajsamponoknál, hanem a különféle tisztítószerekben és motortisztító adalékokban is ezt alkalmazzák, ami kifejezetten ijesztő információ, hiszen sokan nap mint nap ezt kenjük a hajunkra. Az elterjedésének az oka leginkább az olcsóság, hiszen minimális befektetéssel kapnak a gyártók erősen tisztító hatású és habosító tulajdonságokkal rendelkező alapanyagot.

SLS-mentes sampon: mi az és miért érdemes ezt választani? - 2. kép

Miért probléma az SLS alkalmazása?

A fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy az SLS nem is rossz, hiszen tisztít és habzik is tőle a sampon. Valóban így van, azonban nem véletlen, hogy egyre többen ellenzik világszerte. Az egyik ok környezetvédelmi szempont, hiszen az SLS egyik alapja a pálmaolaj, melynek előállítása rendkívül környezetkárosító hatású, ennek megfelelően sokan ellenzik a használatát, hiszen minél több van belőle, értelemszerűen annál jobban terheljük a környezetet. Azonban a szervezetünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható! Az SLS-ben ugyanis szulfát van, ami sajnos fel tud szívódni a bőrön keresztül és lerakódni a szervezetünkön belül, ezáltal nagyon kellemetlen irritációt előidézve a szervezetünkben. Példának okáért ez okozhat piros kiütéseket a fejbőrünkön, de annak kellemetlen szárazságát és hámlását is előidézheti.

SLS-mentes sampon: mi az és miért érdemes ezt választani? - 3. kép

Persze nemcsak a lerakódás okoz problémát az SLS kapcsán! Nagy baj, hogy általa nemcsak a szennyeződések tűnnek el a fejbőrről, hanem mindemellett az a védőréteg is, ami protekciót nyújt neki, így a faggyúmirigyek termelése aktivizálódik, a haj pedig már másnap kellemetlenül zsíros lesz a hajtőnél. Ez az állapot nem normális, ahhoz azonban, hogy a helyzet visszaálljon az eredeti állapotba, egyre többet mossuk a hajunkat, amivel kialakul egy ördögi kör.

Mikor fontos elhagyni az SLS-t tartalmazó sampont?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, túl hamar zsírosodik a hajunk, száraz a fejbőrünk, kiütések jelentkeznek rajta, akkor rendkívül lényeges kerülni az SLS-t tartalmazó sampont, de ez a megoldás akkor is, ha ekcémás tüneteink vannak, melyek ilyenkor enyhülhetnek. Ezzel egyetemben kevesebbet viszket majd a fejbőrünk, a hajunk pedig frissebb, szárazabb, természetesebb marad majd, és hosszabb távon is megőrzi a tartását, a korpásodás mértéke pedig szintén csökken.
1 hozzászólás

moni1294

3 éve, 7 hónapja és 18 napja

Azat! Hát ezt mostantól figyelni fogom.

válasz erre