22 °Cerős felhőzet
2021. július 29., csütörtök • Márta, Flóra

Retinol: csodaszer a bőrápolásban, mire jó és miért használjuk?

Szofi Kakuk , 2020. október 03.
Az idő múlását, bár nem lehet megállítani, mégis vannak olyan kozmetikai összetevők, amik tű vagy egyéb drasztikus beavatkozás nélkül is képesek javítani a bőrképen és még a makacsabb ráncokat is finomítani tudják. A retinoidok, vagyis az A-vitamin származékok összefoglaló neve alatt, számtalan aktív hatóanyagot értünk, amik megannyi független kutatás eredményeként bizonyítottan képesek visszaforgatni akár még az idő kerekét is. A továbbiakban a retinoidok egyik ágáról, a retinolról lesz szó.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Mi az a retinol?

A retinoidok sorrendbeli megkülönböztethetősége érdekében érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb adúász tulajdonképpen a tretinoin, ami másnéven a retinolsav. Ez egy olyan aktív molekula, amely képes megszabni az inaktív sejteknek, hogy hogyan aktivizálják a kollagénszintézist, hogy megkezdődhessen a bőrregenerálás, egyúttal a bőrfiatalítás is. A származékok sorrendjei így alakulnak: retinyl palmitate -> retinol -> retinaldehyde -> retinolsav. Ez a sorrend tulajdonképpen azt a folyamatot jelzi, hogy hányszoros átalakulásra van szüksége az adott hatóanyagnak a bőrben ahhoz, hogy elérje a retinolsav teljesítőképességét és ezáltal hatékonyan tudjon a bőrben kémiai folyamatokat elindítani. A retinolnak például két átalakulási fázisra van szüksége, hogy ugyanazt a hatást adhassa, mint a retinolsav. Ez azért is van így, mert a tiszta A-vitamin tulajdonképpen nem egy aktív molekula.

A retinol sejtszinten működik, serkenti a bőr saját kollagéntermelését, szabályozza a bőrsejtek osztódását, ami miatt remekül bevállhat a hiperpigmentáció vagy az akné elleni küzdelemben is. Mivel a bőr felső rétegének a megújulását gyorsítja, ezért a mély barázdákat, ráncokat is simábbá varázsolja. A faggyútermelést is szabályozza, ezáltal a mitesszerek száma is csökkeni tud rendszeres használat mellett.

Retinol: csodaszer a bőrápolásban, mire jó és miért használjuk? - 2. kép



Miért érdemes minél előbb beruházni egy retinol szérumra?

A retinol készítményeket, a hiedelemmel ellentétben nem tudja megszokni a bőr, így egyáltalán nem áll fenn az a veszély, hogy évek múltán, egy 1%-os erősségű retinol, már ne lenne ugyanolyan hatékony, mint az első néhány hónapos használat során. A retinol használata tulajdonképpen nincs korhoz kötve, azonban a prevenciós jellege miatt érdemes minél hamarabb beépíteni az esti arcápolási rutinunkba. Az A-vitamin származékot hozzá kell szoktatni a bőrhöz, de nemcsak a százalékos arányokat kell figyelembe venni, hanem a használatát is rendszeressé kell tenni és első körben heti 2-3 alkalomnál többször nem ajánlott a használata sem. A túl gyakori használat során bőrpír, viszketés is jelentkezhet, de olyannyira is érzékennyé válhat tőle a bőr, hogy még akár a víz is csípni tud. Ha ezt észlelnénk, hagyjunk fel azonnal a szérum használatával és álljunk át egy minimál rutinra.

Retinol: csodaszer a bőrápolásban, mire jó és miért használjuk? - 3. kép



Hogyan használjuk és építsük be a rutinunkba?

A retinol fényérzékenyít, így elsősorban esténként kell felkenni, hogy valóban kifejthesse a jótékony hatásait. Helyileg a rutinba, a szérumok sorába kell kerülnie, de ez függ attól is, hogy a hatóanyag mibe van oldva. Termékválasztásnál mindig keressük az olyan készítményeket, amelyeken fel van tüntetve a retinol százalékos aránya is. Kezdetben, bőrtípustól függően persze, érdemes egy alacsonyabb százalékkal indítani, így egy 0.5%-os retinol néhány hónapnyi kísérletezgetésre megfelelő lehet. Ezután, figyelve a bőr egyéni igényeit válthatunk erősebb termékre is. Terhesség és szoptatás esetén ellenjavalt a használata. A rendszeres felapplikálása során, reggelente ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű és minőségű fényvédelemről sem!

Retinol: csodaszer a bőrápolásban, mire jó és miért használjuk? - 4. kép

 
3 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #3 • 10 hónapja, 2 hete és 3 napja

Érdekes ez a retinol.

becky • Messiás #2 • 10 hónapja, 2 hete és 4 napja

Érdekes ez a retinol, lehet kipróbálom hátha nekem is jó a bőrömre.

zsebibaba • Überbrutál #1 • 10 hónapja, 2 hete és 4 napja

Ha jól tudom ez még a hajra is jó.