A friss bizonyítások értelmében naponta akár már 90 gramm pisztácia is elég ahhoz, hogy megelőzzük a szívbetegségek kialakulását, hiszen a gyümölcs képes csökkenteni a koleszterinszintet, aminek köszönhetően a koleszterin nem tud káros lerakódásokat kialakítani a verőereken, amik ettől egészségesek maradhatnak.
A kísérletek során az önkéntesen jelentkezett pácienseket a kutatók arra kérték fel, hogy alacsony zsírtartalmú diétájukban rendszeresítsenek némi pisztáciát. A fókuszcsoport egy része ezért 45 gramm, egy másik csoport pedig kétszer annyit fogyasztott el a gyümölcsből, míg egy harmadik csoport egyáltalán nem evett pisztáciát.
A kísérletek után egy hónappal a kutatók azt tapasztalták, hogy mindkét pisztácia-fogyasztó csoportban lényegesen lecsökkent a koleszterinszint. Az eredmények szerint abban a csoportban, ahol a páciensek 90 grammnyi pisztáciát fogyasztottak, 8,4 százalékos koleszterinszint csökkenést értek el, a legkárosabb, úgynevezett LDL koleszterin pedig közel 12 százalékos apadást mutatott.
A kutatás vezetője kijelentette, hogy a fenti eredmények tökéletesen prezentálják a pisztácia jótékony hatásait, amelyek elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatait csökkenthetik le alaposan, de a kutatók szerint csak abban az esetben, ha sózatlanul, nyersen fogyasztjuk a gyümölcsöt.