12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Öt tévhit a hajunkkal kapcsolatban

2021. január 17.
19.8941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A haj egy nagyon különleges dolog. A nők többségét pedig érdekli, hogy milyen a hajuk és a frizurájuk, ezáltal fontosnak tartanak minden olyan tippet, trükköt és egyéb praktikát, amivel csak egy kicsit is tehetnek azért, hogy szebb legyen a hajkoronájuk. Mindezzel csak egyetlen probléma van: ezeknek a többsége sajnos nagyon súlyos tévhit, amit érdemesebb lenne inkább elfelejteni egy életre. Hogy melyek a leggyakoribbak ezek közül? Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze!


1. Nem nő gyorsabban a haj a gyakori vágatástól

Sokan azért vágatnak a hajukból minden hónapban, hogy gyorsabban nőjön, ezáltal mielőbb szép hosszú koronájuk legyen, amivel egyetlen probléma van csupán: a rendszeres vágatással a haj rövidül, ezáltal a legjobb esetben is maximum stagnálás érhető el, de drasztikusan gyors növekedés kizárt. Ami tény, hogy ettől a haj megerősödik, a töredezett hajvégek levágásával sokkal egészségesebbek lesznek a hajszálak, de ha rendszeresen vágatunk belőle, akkor fizikai lehetetlenség gyorsan hosszú hajat növeszteni.

Öt tévhit a hajunkkal kapcsolatban - 2. kép

2. Gyakran kell cserélni a sampont

Rengetegen abban a tévhitben vásárolnak maguknak akár havi rendszerességgel új sampont, illetve hozzá kapcsolódó kiegészítőket, pakolásokat, formázókat és egyebeket, mert az jót tesz a hajnak. Ez ebben a formában újabb tévedés, hiszen a rendszeres samponhasználat eredményét csak hónapok után láthatjuk, valamint érzékelhetjük. Amennyiben tehát minden hónapban más márkát, más tulajdonságú sampont kenünk a hajunkra, akkor egyik sem tudja igazán kifejteni a hatását. A legjobb tehát, ha elkezdünk egy típust, és azt legalább 5-6 hónapig alkalmazzuk, majd ha nem jött be, akkor váltunk.

3. A balzsamtól zsírosabb lesz a haj

A balzsam alapvetően egy zsíros állagúnak ható összetevő, amitől sokkal szebb, selymesebb, fényesebb lehet a hajunk, sokan azonban éppen azért nem használják, mert az a tévhit járja, hogy csak zsírosodik tőle a haj. Ez azonban tévedés! A haj zsírosodása a bőr faggyútermelésének az eredménye, a balzsam viszont a hajra kerül, hogy ott fejtse ki áldásos tulajdonságait. Ha tehát nem fésüljük fel a fejbőrhöz, vagy nem jut el odáig, csak a hajvégekre kerül, semmi esély sincs arra, hogy ettől jobban vagy gyorsabban zsírosodjon a haj.

Öt tévhit a hajunkkal kapcsolatban - 3. kép

4. A hajszárítás roncsolja a hajat

Azért szárítja meg az emberek többsége mosás után? Badarság! A hajszárítás nagyon fontos dolog, azonban még fontosabb jól csinálni! A vizes haj, de még inkább a vizes fejbőr nagyon komoly problémákat és kellemetlenségeket idézhet elő a fejbőrön, lévén az is képes megfázni, ami hajhullást, korpásodást vagy zsírosodást okozhat. Különösen télen és a hűvösebb időszakokban erre rendkívül lényeges lesz odafigyelni, de arra is, hogy helyesen szárítsuk, ne égessük meg, ne fésüljük vizesen és így tovább.

5. Az őszhajszál duplázódik, ha kitépjük

Butaság. A haj ugyanis egyetlen hagymából ered, ha kitépünk egy szálat, akkor ugyanabból a hagymából nő újabb szál addig, amíg az el nem hal, emiatt az őszhajszálakat bár lehet tépkedni, csak éppen semmi értelme nincsen. Az őszülésre egyelőre nincs orvosság és nincs ellenszer, kivéve a hajfestés, amivel el lehet tüntetni a problémát, bár egy hajszál esetén azért ez még nem javasolt.
1 hozzászólás

Minoni

3 éve, 5 hónapja és 17 napja

Ez egy nagyon jó kis cikk! mosolygó smiley

válasz erre