0 ℃Tiszta idő
2020. május 29., péntek • Magdolna

Öt természetes praktika, amivel kezelheted a puffadást

Brauny , 2019. április 24.
A puffadás egy rendkívül kellemetlen probléma, ami sokakat egy betegség, másokat viszont csak a helytelen étkezés miatt kísért, de rengeteg alkalommal előfordulhat. A puffadás oka, hogy szervezetünkben nagy mennyiségű bélgáz keletkezik, mely nem tud természetes úton vagy egyszerre távozni, ezáltal nemcsak közérzetünket, hanem helyzetünket is nagyon kellemetlenné tudja tenni. Bár elég nyilvánvaló, hogy ezen a téren a megelőzés a legfontosabb, ezáltal ne együnk olyan ételeket, főként olyan zöldségeket és gyümölcsöket, melyek puffadást okoznak, de ha megtörtént a baj, akkor az alábbi praktikákkal próbáljuk meg kezelni a dolgot.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Az emésztés már a szájban kezdődik!

A puffadás oka sok esetben nem is annyira az elfogyasztott étel, sokkal inkább az, hogy miként fogyasztottuk el a kérdéses ételt. Magyarán rendkívül lényeges, hogy bármit is eszünk, azt nagyon alaposan megrágjuk, ne kapkodjunk az evéssel, teljesen őröljük pépessé a fogainkkal, és lehetőleg bő folyadékkal együtt fogyasszunk mindent, hogy a gyomrunknak könnyebb dolga legyen, és ne forduljon elő a puffadás problémája.

Öt természetes praktika, amivel kezelheted a puffadást - 2. kép

2. Kezdjünk el vizet inni!

Merthogy a puffadás hátterében az imént említett emésztési problémák állnak, így ha azt vesszük észre, hogy a pocakunk megpuffadt, és nehézkes, akkor kezdjünk el minél több szénsavmentes ásványvizet inni. Ne túl sokat, mert az elsőre ronthat a helyzeten, de apránként kortyolgatva a víz megtámogatja a gyomorsav munkáját, így az ételek sokkal könnyebben lebomlanak és felszívódnak majd, így ha szerencsénk van, egy-két óra alatt a puffadás magától elmúlik.

3. Mozogjunk minél többet!

Az tehát már tiszta, hogy a puffadás hátterében emésztési gond áll, de mivel is tudjuk felgyorsítani a leginkább az emésztés folyamatát? Naná, hogy a testmozgással, ami a puffadás ellen is kiváló. Persze nem árt óvatosan és vigyázva nekilátni a dolognak, hiszen nem szabad hirtelen nekilátni valami intenzív tornának, annak ugyanis hányás vagy rosszullét lehet a vége, de egy laza séta, egy kis kerékpározás vagy bármilyen más kíméló gyakorlat nagyon gyorsan kiűzheti belőlünk a puffadást.

Öt természetes praktika, amivel kezelheted a puffadást - 3. kép

4. Igyunk gyógyteát!

Gyakorlatilag hasonló hatást válthatunk ki vele, mint a vízzel, de a meleg italok köztudottan jobban hatnak az emésztésre, különös tekintettel abban az esetben, ha olyan gyógynövények, illetve összetevők vannak benne, melyek segítik a puffadás legyűrését. Lényeges, hogy cukrot soha ne tegyünk ilyenkor a gyógyteába, mert az csak komolyabb gondot okozhat, ellenben a meleg víz és a gyógynövények alaposan serkenthetik az emésztési folyamatunkat.

5. Együnk valamilyen élőflórát!

Például joghurtot vagy bármilyen élőflórát tartalmazó dolgot, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy ezzel fel tudjuk gyorsítani az emésztésünket. Bár puffadás esetén sokan nem tudnak enni, azonban egy jó hideg joghurt határozottan jól eshet ilyenkor, nyugtathatja a gyomrot, a benne található élőflóra pedig segít megszabadulni a gázoktól.
 
1 hozzászólás

blondi • Überbrutál #1 • 1 éve, 2 hónapja és 8 napja

Először is jól kell enni és akkor nem lesz puffadás. Én a gyorskajáktól szoktam a legjobban puffadni.

ezek a cikkek is érdekelhetnek

A glutén nem okoz puffadást
A glutén nem okoz puffadást