9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Örökölhető az allergiás hajlam

2014. január 19.
2.2091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Habár a közvélemény jelentős része meg van győződve arról, hogy az allergiára való hajlam egy fokozatosan kialakuló betegség, de a valóságban egy ugyanolyan örökletes problémáról beszélhetünk, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében.


Egy friss tengerentúli tanulmány bebizonyította továbbá, hogy az allergiára való hajlam nem csak egyszerűen örökölhető, hanem még nagyobb a kialakulás valószínűsége, amennyiben azonos nemű szülőről és gyermekről van szó. Amennyiben tehát egy apuka allergiás a parlagfűre, a fiának is nagy esélye van arra, hogy problémákat okoz neki a későbbiekben ez a gyomnövény. A friss kutatásokból kiderült továbbá, hogy az allergia öröklődésének kockázata még magasabb abban az esetben, ha mindkét szülő ugyanattól az allergiától szenved.

Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy míg egyik szülő allergiás csak, akkor annak harminc százalék esélye van az öröklődésre, amennyiben viszont mindkét szülő szenved a problémától, a gyermeknek 80 százaléknyi esélye van arra, hogy ő is érzékeny legyen a pollenekre vagy reakció kiváltójára.

Az allergia minden életkorban különféle formában jelentkezhet, csecsemőknél általában ekcéma vagy ételallergia formájában, később inkább náthás, asztmás tünetek képében, gyógyításukra pedig az öröklődés miatt egyelőre még nincs hatásos módszer, de a legtöbb probléma szinten tartható és enyhíthető gyógyszerek segítségével.
7 hozzászólás

Kunoichi

9 éve, 24 napja

Érdekes, a családban senki nem allergiás csak én mosolygó smiley

válasz erre

quintipor

11 éve, 1 hónapja és 17 napja

Én 2 éve voltam egy allergia teszten, 12 félére néztek meg és mindegyikre allergiás vagyok, pedig a családban másnál nincs, csak nekem jutott ez a megtiszteltetés.

válasz erre

Natasha

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Ez tényleg érdekes. Én a pencillinre vagyok allergiás és én is örököltem.

válasz erre

Minoni

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Fura hogy még ez is örökölhető! meglepett smiley

válasz erre

leoni

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Én parlagfűre allergiás vagyok.szomorú smiley De szerintem nem örököltem, mert középiskolás koromban alakult ki egyik évről a másikra.

válasz erre

Hampster

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Engem is elkerült még eddig minden allergia...

válasz erre

monyó

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Szerencsére semmire nem vagyok allergiás! mosolygó smiley

Egyelőre... meglepett smiley

válasz erre