9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Nincs hatással a koleszterinszintre a D-vitamin

2014. december 21.
1.7741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A tudomány egyik legnagyobb felfedezésének tekintette a múltban a koleszterinnel folytatott küzdelem esetében, hogy a D-vitamin kiegészítőkkel lehetőség adódik normális szintre visszaszorítani a káros koleszterinszintet. A hipotézist azonban csak elméletben sikerült alátámasztania a tudománynak, a gyakorlatban ugyanis a teória megbukott.


A Rockefeller Egyetem kutatói egy reprezentatív kutatást hajtottak végre a témában, amelynek során két hónap alatt 50 ezer pácienset tudtak megvizsgálni, illetőleg ellátni D-vitaminnal. A kutatásban részt vevőknek nagyjából a fele azonban csak placebót kapott, tehát D-vitamint nem tartalmazó, teljességgel ártalmatlan készítményeket.

Az eredmények tisztán kimutatták, hogy rövidtávon legalábbis, de a szájon át alkalmazott D-vitamin kiegészítők semmilyen befolyással nincsenek a szervezet koleszterinszintjére, hiszen a valódi vitamint szedett páciensek szervezetében ugyanúgy stagnált a koleszterinszint, mint azoknál, akik placebót kaptak.

A D-vitamin természetes formájában a napsugarak hatására termelődik a szervezetben. A vitamin hiánya rendkívül súlyos betegségeket eredményez a szervezetben, így összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusokkal, a csontritkulással, valamint a szív- és a cukorbetegségekkel is.

A kutatás felhívta a figyelmet arra, hogy az a kérdés egyelőre még megválaszolásra vár, miszerint a mesterséges és a természetes D-vitamin között van-e valamilyen különbség, hiszen egyelőre csak előbbivel kísérleteztek, a napfényből nyert D-vitamin hatásait még nem volt alkalmuk vizsgálni a koleszterinszintre gyakorolt hatásait tekintve.
3 hozzászólás

pilótakeksz

10 éve, 1 hónapja és 18 napja

Hát a természetes D-vitamin hatásosabb.

válasz erre

kpal

10 éve, 1 hónapja és 18 napja

Fejlődik a technika ugy is.

válasz erre

Babóca

10 éve, 1 hónapja és 18 napja

Lehet, hogy arra nincs hatással, de másra igen. Szükségünk van a D-vitaminra.

válasz erre