A Rockefeller Egyetem kutatói egy reprezentatív kutatást hajtottak végre a témában, amelynek során két hónap alatt 50 ezer pácienset tudtak megvizsgálni, illetőleg ellátni D-vitaminnal. A kutatásban részt vevőknek nagyjából a fele azonban csak placebót kapott, tehát D-vitamint nem tartalmazó, teljességgel ártalmatlan készítményeket.
Az eredmények tisztán kimutatták, hogy rövidtávon legalábbis, de a szájon át alkalmazott D-vitamin kiegészítők semmilyen befolyással nincsenek a szervezet koleszterinszintjére, hiszen a valódi vitamint szedett páciensek szervezetében ugyanúgy stagnált a koleszterinszint, mint azoknál, akik placebót kaptak.
A D-vitamin természetes formájában a napsugarak hatására termelődik a szervezetben. A vitamin hiánya rendkívül súlyos betegségeket eredményez a szervezetben, így összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusokkal, a csontritkulással, valamint a szív- és a cukorbetegségekkel is.
A kutatás felhívta a figyelmet arra, hogy az a kérdés egyelőre még megválaszolásra vár, miszerint a mesterséges és a természetes D-vitamin között van-e valamilyen különbség, hiszen egyelőre csak előbbivel kísérleteztek, a napfényből nyert D-vitamin hatásait még nem volt alkalmuk vizsgálni a koleszterinszintre gyakorolt hatásait tekintve.