Mit tesz a szervezetünkkel a tartós kialvatlanság?

Brauny , 2018. február 11.
Felgyorsult világunkban rengetegen szenvednek tartós alvásproblémáktól, aminek következményeként rengeteg embernek nemhogy az ajánlott nyolc, de gyakran még az öt-hat órányi nyugodt éjszakai pihenés sem biztosított. Ez márpedig egy olyan probléma, amivel feltétlenül foglalkozni kell az érintetteknek, hiszen számtalan kutatás bizonyítja, hogy a tartós kialvatlanság elképesztő problémák és változások egész hadát indítja el a szervezetünkben, a koncentrációs problémák és az általános fáradtság pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik. Hogy mit tesz a szervezetünkkel a tartós kialvatlanság? Ennek jártunk utána!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Gyorsítja az öregedést

Még 2013-ban látott napvilágot egy átfogó tanulmány arról, hogy a túl kevés alvás rendkívüli mértékben fokozza a bőr öregedését, hiszen bőrünknek szüksége van az állandó regenerációra, pláne sérülések vagy bőrproblémák esetén. A kutatások szerint azonban ha rosszabbul vagy kevesebbet alszunk, a bőrünkön sokkal előbb megjelennek a finomabb ráncok, csökken a rugalmassága és még pigmentáció is nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Mit tesz a szervezetünkkel a tartós kialvatlanság? - 2. kép

Módosul a génállomány

Szintén kutatások bizonyítják, hogy már egyetlen hét alváshiányos állapot elegendő ahhoz, hogy szervezetünkben közel 700 gén végérvényesen módosuljon. Nagyobb a probléma, hogy ezek a gének rendszerint szervezetünk immunfolyamataiért felelősek, de például a stressz hatékony kezelését biztosító gének is módosulnak. Ennek tudható be, hogy kialvatlanul sokkal feszültebbek vagyunk, előbb megfázunk, vagy jobban fenyeget minket az elhízás.

A szívproblémák és a stroke

A tartós alváshiányos állapottól szenvedő emberek esetében - ez a kutatások szerint a napi kevesebb, mint hat órát alvók csoportja - közel 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki olyan szívprobléma, aminek később halálos kimenetele lehet. A szívhez kapcsolódóan azonban az érrendszer is károsul ilyenkor, aminek köszönhetően a stroke rizikója is drasztikusan megnövekedhet, pláne ha ez mozgásszegény és egészségtelen életmóddal társul.

Mit tesz a szervezetünkkel a tartós kialvatlanság? - 3. kép

Növeli a daganatos betegségek esélyét

Mivel az alváshiány drasztikus hatással van a szervezet immunfolyamataira, a daganatos betegségek kockázata is megnövekszik ilyenkor. Kutatások bizonyítják, hogy az éjszaka hat órát, vagy annál is kevesebbet alvók esetében a bélrendszert, a prosztatát és a melleket érintő rákos elváltozások esélye jelentős mértékben emelkedhet.

Csontritkulást okoz

Átfogó állatkísérletekkel lett bizonyítva, hogy a krónikus alváshiányos állapot negatív hatást gyakorol a csontsűrűségre, ami egyet jelent azzal, hogy megnövekszik az emberekben a csontritkulás kockázata és esélye. Ennek az oka, hogy csontjaink építő és regenerációs folyamatai éjszakai pihenéskor aktívak igazán, így pihenés nélkül ezek is csorbát szenvednek.
 
2 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #2 • 10 hónapja, 3 hete és 1 napja

Génváltozás iszonyatosan komolynak hangzik. Nem is gondolná az ember.

Natasha • Überbrutál #1 • 10 hónapja, 3 hete és 1 napja

Egyetemen sajnos sokszor voltak alvás problémáim. De mostanság már nincsenek.