6 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Mire jók a csírák és miért fogyasszuk őket?

2021. március 14.
59.0791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az egészséges táplálkozás kedvelőitől egyre gyakrabban lehet hallani a csírákról, mint csodaszerekről, melyek tápanyagokban igencsak gazdag, könnyedén emészthető dolgok, melyek rengeteg hasznos anyagot adhatnak át a szervezetünknek. Sokan azonban nem tudják, hogy egyáltalán mik azok a csírák, és miért érdemes rendszeresen fogyasztani őket a mindennapokban! Erre szeretnénk most válaszolni az alábbiakban!


Mik azok a csírák?

A csírák gyakorlatilag nem mások, mint fejlődésnek indult növényi magvak. Ezeket a magokat rendszerint vízbe áztatják, majd ott magas páratartalom és meleg hatására megtörnek, növekedésnek indulnak és 2-5 centiméteres méretük elérését követően szüretelik, illetve a boltok polcaira küldik őket. A legnépszerűbb csírák között leginkább a hüvelykesek, a bab, a lencse és a zöldborsó találhatók, de a gabonafélék egyaránt ott vannak a dobogón, akárcsak a különféle leveles növények, vagy a retek, a cukorrépa és a napraforgómag csírái, melyeket nyersen, de akár enyhén megfőzve is fogyaszthatunk.

Mire jók a csírák és miért fogyasszuk őket? - 2. kép

Rengeteg vitamin és ásványi anyag van bennük

A csírák fogyasztását a legtöbben azért részesítik előnyben, mert nagyon kevés kalória, ellenben annál több hasznos tápanyag található bennük, miközben egy marék csíra elegendő lehet ahhoz, hogy eltelítse a gyomrunkat. A legtöbb csírában rengeteg C- és K-vitamin található, de fehérjéből, folsavból, magnéziumból, mangánból és foszforból is rengeteg van bennük. Mindezek ráadásul meglepően magas koncentrációban, hiszen a csírákban olyan sok a nyomelem, mint a növények kifejlett terméseiben.

Segítik az emésztést

Azon túl, hogy a csírák segítenek a fogyásban, és a fentiek alapján nemcsak eltelítik a szervezetet, de mindemellett még cukorbetegek is fogyaszthatják, ráadásként az emésztést is megtámogatják. Ez kifejezetten hasznos abban az esetben, ha kifejezetten azért döntenénk a csírák rendszeres fogyasztása mellett, mert fogyni akarnánk a segítségükkel. Az emésztéssegítő tulajdonság leginkább a rostoknak köszönhető, hiszen ezek a megfelelő folyadékmennyiség társaságában alaposan felgyorsítják a székletképződés folyamatát.

Mire jók a csírák és miért fogyasszuk őket? - 3. kép

A szívre és érrendszerre is jó hatást gyakorol

Kevesen tudják, de a csírák rendszeres fogyasztásával nemcsak a fogyáshoz járulhatunk hozzá, hanem szívünkre és érrendszerünkre egyaránt nagyon jó hatást gyakorolhatunk. Ennek az oka nem más, minthogy a sok csíra fogyasztása segít a jó koleszterin szintjének növelésében a szervezetben, méghozzá a rossz koleszterin mértékének kárára, melynek mértéke ezzel párhuzamosan apadásnak indul. Ez azért nagy előny, mert a jó koleszterin nagyon pozitív hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre, gátolva az érelmeszesedés kialakulását, tehát rendszeres fogyasztása különösen ajánlott azok számára is, akinek a családjában egyfajta örökletes betegségnek tekinthetők a szívhez és az érrendszerhez kapcsolódó problémák.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

3 éve, 4 hónapja és 2 napja

Nagyon jók ezek a csírák.

válasz erre

Tekla

3 éve, 4 hónapja és 9 napja

Néha szoktam enni, főleg retekcsírát, annak jó az íze.

válasz erre

blondi

3 éve, 4 hónapja és 9 napja

Nem vagyok egy nagy csíra evő, pedig ahogy olvasom érdemes lenne néha enni.

válasz erre