13 °Cszórványos felhőzet
2020. szeptember 30., szerda • Jeromos

Mire jó a kollagén egy diéta során?

Brauny , 2020. május 17.
A fogyókúrák kapcsán nagyon sok esetben mellőzött pontot jelent a kollagén, holott a sikeres diéta és fogyás kapcsán mondhatni kulcsfontosságú anyagnak tekinthető. Rengeteg esetet tudunk, amikor valaki hónapokon át próbálkozott eredménytelenül a fogyással, majd miután ráakadt a kollagénre, hirtelen megindultak róla lefelé a kilók, tehát arra bátorítanánk mindenkit, hogy ismerkedjen meg ezzel a különleges anyaggal, mert nem kizárt, hogy esetében is a tipikus utolsó lökést jelentheti majd a kilók leadásában.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Mi az a kollagén?

A kollagén egy az emberi szervezetben is megtalálható anyag, amit nagy mennyiségben zselés állagúként lehetne jellemezni. Egy fehérjetípusról beszélünk, melyből sok található az izmokban és a kötőszövetekben. Igazi többfunkciós elem, de leginkább a bőrregenerációs képességéről ismert, miközben képes javítani az ízületek mozgását, sőt mi több, az anyagcsere megtámogatásával megkönnyíti a fogyást, de tudományosan bizonyították már étvágycsökkentő hatását is. Alapvető probléma azonban, hogy már 25 éves korunk után elkezdődik a szervezetünkben a normál kollagénszint csökkenése, ami ugyebár az öregedés mellett problémássá teszi az izmok és ízületek működését.

Mire jó a kollagén egy diéta során? - 2. kép

Miért fontos a kollagén a fogyáshoz?

A kérdés jó, a választ viszont nem lehetne egyetlen szóval elintézni. Onnan kell indítani ezt a történetet, hogy a kollagénnek rendkívül fontos szerepe van az izomépítés tekintetében, márpedig köztudott, hogy az izmok felépítése, valamint az izmok fenntartása rengeteg kalóriát igényel, ami anyagcsere-pörgető hatással rendelkezik. Ez végső soron azt jelenti, hogy a kollagén az az anyag, melynek segítésével a szénhidrátokból eredeztethető glükózt a testünk át tudja alakítani energiává. A legjobb az egészben azonban, hogy ha ezt az anyagot antioxidánsokkal tudjuk kombinálni, akkor azzal regenerálhatjuk és újjáépíthetjük a sejtjeinket, vagyis testünk végső soron feszesebb és formásabb lesz tőle. Ez különösen nagyon intenzív edzések esetében egyenesen elengedhetetlen ahhoz, hogy testünk képes legyen a megújulásra, az egészséges fogyásra.

Honnan juthatunk természetes kollagénhez?

Természetesen a kollagénnek vannak természetes forrásai, így bizonyos élelmiszerek fogyasztásával kifejezetten sok ilyen anyaghoz juthatunk hozzá. A legtöbb kollagén a húsételekben van, így elengedhetetlen, hogy sovány húsokat, halat és csirkét együnk, de a velőben, sőt a csontlevesben is rengeteget találni belőle ebből kifolyólag. Ezen felül sok a kollagén a piros bogyós gyümölcsökben, a leveles zöldségekben, mint a spenótban vagy a káposztában, ezen felül pedig a répa vagy az édesburgonya is kiváló lehet, ha kollagénszintünk visszatöltése miatt fogyasztanánk.

Mire jó a kollagén egy diéta során? - 3. kép

Kollagén táplálékkiegészítővel?

Ha nincs más mód, igen! Főleg bizonyos kor után a szervezetünkbe már nem tudunk annyi kollagént bevinni természetes formában, amennyire szükségünk lenne, így érdemes lehet táplálékkiegészítők után nézni, melyek mesterséges formában juttatják be szervezetünkbe ezt a hasznos anyagot. Átlagosan 30-35 éves kor felett a napi 5 gramm kollagén kifejezetten sokat segíthet a fogyásban és a testsúly, a szép bőr és az egészséges ízületek megőrzésében is.
 
2 hozzászólás

baboka • Pipi #2 • 4 hónapja, 3 hete

Én anno amikor diétáztam, akkor szedtem kollagént, és jól tettem, mert a bőröm nem ereszkedett meg, feszes lett tőle.

Minoni • Polihisztor #1 • 4 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nem is tudtam, hogy ennyi mindenre jó a kollagén. Eddig nem tudtam, de most fogok belőle valamilyet beszerezni.