14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Minden amit tudni érdemes a flexitáriánus étrendről

2021. június 05.
18.9311
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A vegán és a teljes értékű növényi táplálkozás az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak. Környezetvédelmi, egészségügyi vagy éppenséggel az állatjogi védelem okán lettek igazán népszerű étkezési formák. Mi a helyzet azonban akkor, ha néha-néha mégis megennénk egy-egy szelet húst vagy nem akarunk lemondani a kedvenc tejcsokoládénkról, így ezáltal egyik kategóriába sem sorolódhatunk? Hús fogyasztás híján, még a vegetáriánusok közé sem. Ezen okból kifolyólag, egy új étkezési trend is kialakulóban van, ami kis mennyiségben, de engedélyezi az állati eredetű termékek fogyasztását. A flexitáriánus étkezés alapja hasonlóan, mint a teljes értékű növényi táplálkozásnál egy kiegyensúlyozott növényi étrend, ám kis százalékban, az egyén igényeit figyelembe véve lehet engedni a gyeplőn és húst, tojást vagy tejtermékeket is fogyasztani.



Minden amit tudni érdemes a flexitáriánus étrendről - 2. kép



Flexitáriánus étkezés jellemzői

Az elnevezés maga a flexibilis és a vegetáriánus névből tevődik össze. Az életmód követői, nagyvonalakban készen állnak teljes értékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből összeállítani az étrendjüket, ám véglegesen nem szeretnének lemondani az állati étrend nyújtotta élvezetekről sem. A flexitáriánizmus lehet előfutára, úgymond egy próbaidőszaka is a veganizmus létnek. A legtöbb ember ugyanis szinte képtelen egyik napról a másikra hosszú évek, akár évtizedek berögzült szokásait csak úgy átalakítani, így a flexitáriánus életvitellel, könnyebben megalapozható az átállás is.

Minden amit tudni érdemes a flexitáriánus étrendről - 3. kép



Alapelvek:

1. Az állati eredetű fehérjeforrásokat cseréljük le minimum 60%-ban növényi alapúra!

2. Nagyobb arányban építsük be a mindennapi étkezéseinkbe a teljes értékű gabonaféléket és a zöldségeket!

3. Minél nagyobb arányban kerüljük el a feldolgozott élelmiszereket!

4. Hús és tejtermékek vásárlásakor válasszuk az etikusabb körülmények közül származó termékeket!

5. Fokozatosan, de barátkozzunk a vegán termékek kínálatával!

Minden amit tudni érdemes a flexitáriánus étrendről - 4. kép



A flexitáriánus étkezés előnyei

Ma már számos független kutatás is bizonyítja, hogy a jól összerakott, teljes értékű növényi táplálkozással nemcsak megelőzhetőek a betegségek és a különféle egészségügyi panaszok, hanem bizonyos mértékben a már meglévő problémán is segíteni tud. A felxitáriánus étrend, szemben a mindenevő étkezéssel, már 30%-kal képes csökkenteni a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és bizonyos betegségcsoportok is sokkal kisebb arányban jelentkezhetnek.

Mindezt a gondosan megválogatott, növényi alapanyagoknak tulajdonítva. Mindemellett az olajos magvak, a gyümölcsök, a teljes értékű gabonák és a hüvelyesek olyan antioxidáns panellel rendelkeznek, amelyek a daganatos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújtanak. A kevesebb állati eredetű ételtől felgyorsul az emésztés, ezáltal energikusabbak és aktívabbak lehetünk. Egy átlagos flexitáriánus étrendben nincsenek grammra pontos adatok arról, hogy hol a határ az állati termékek fogyasztásával, ám az étrend követőinek a nagy többsége szerint, a heti 1-2 alkalomnál több állati termék fogyasztása nem ajánlott. Az egészségügyi előnyök mellett, a váltással hozzájárulunk a környezetvédelmi törekvésekhez és számos állat megmentéséhez is.
2 hozzászólás

Móni

3 éve, 18 napja

Ahhhhh mennyi ilyen fura szokás van. mosolygó smiley Szerencsére én eszem mindent rendesen.

válasz erre

Mirjam

3 éve, 18 napja

Még sosem hallottam róla. meglepett smiley

válasz erre