Flexitáriánus étkezés jellemzői
Az elnevezés maga a flexibilis és a vegetáriánus névből tevődik össze. Az életmód követői, nagyvonalakban készen állnak teljes értékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből összeállítani az étrendjüket, ám véglegesen nem szeretnének lemondani az állati étrend nyújtotta élvezetekről sem. A flexitáriánizmus lehet előfutára, úgymond egy próbaidőszaka is a veganizmus létnek. A legtöbb ember ugyanis szinte képtelen egyik napról a másikra hosszú évek, akár évtizedek berögzült szokásait csak úgy átalakítani, így a flexitáriánus életvitellel, könnyebben megalapozható az átállás is.
Alapelvek:
1. Az állati eredetű fehérjeforrásokat cseréljük le minimum 60%-ban növényi alapúra!
2. Nagyobb arányban építsük be a mindennapi étkezéseinkbe a teljes értékű gabonaféléket és a zöldségeket!
3. Minél nagyobb arányban kerüljük el a feldolgozott élelmiszereket!
4. Hús és tejtermékek vásárlásakor válasszuk az etikusabb körülmények közül származó termékeket!
5. Fokozatosan, de barátkozzunk a vegán termékek kínálatával!
A flexitáriánus étkezés előnyei
Ma már számos független kutatás is bizonyítja, hogy a jól összerakott, teljes értékű növényi táplálkozással nemcsak megelőzhetőek a betegségek és a különféle egészségügyi panaszok, hanem bizonyos mértékben a már meglévő problémán is segíteni tud. A felxitáriánus étrend, szemben a mindenevő étkezéssel, már 30%-kal képes csökkenteni a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és bizonyos betegségcsoportok is sokkal kisebb arányban jelentkezhetnek.
Mindezt a gondosan megválogatott, növényi alapanyagoknak tulajdonítva. Mindemellett az olajos magvak, a gyümölcsök, a teljes értékű gabonák és a hüvelyesek olyan antioxidáns panellel rendelkeznek, amelyek a daganatos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújtanak. A kevesebb állati eredetű ételtől felgyorsul az emésztés, ezáltal energikusabbak és aktívabbak lehetünk. Egy átlagos flexitáriánus étrendben nincsenek grammra pontos adatok arról, hogy hol a határ az állati termékek fogyasztásával, ám az étrend követőinek a nagy többsége szerint, a heti 1-2 alkalomnál több állati termék fogyasztása nem ajánlott. Az egészségügyi előnyök mellett, a váltással hozzájárulunk a környezetvédelmi törekvésekhez és számos állat megmentéséhez is.