7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Mindent a lupuszról, Selena Gomez rejtélyes betegségéről

2017. november 01.
8.3512
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Évek óta harcol Selena Gomez, az ismert amerikai énekesnő egy rejtélyes, és ritkán hallott betegséggel, amit úgy hívnak lupusz. A probléma kis híján derékba törte a híresség komplett karrierjét, sőt olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy a kezelésekkel együtt a veséit is tönkretette, így Selenának idén veseátültetésre volt szüksége. Mivel sokan csak most hallottak először erről a szörnyű kórról, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk mindent, amit erről tudni kell.


Mi az a lupusz?

A lupusz egy gyulladásos eredetű betegség, aminek részeként az ember saját immunrendszere - avagy védekező mechanizmusa - a test saját szervei és szövetei ellen fordul, tehát egyfajta önpusztítást kezdeményez. A szervezeten belül szinte bármit érinthet, enyhébb esetben az ízületeket és a bőrt, súlyosabb esetben viszont a veséket, a tüdőt, a szívet, de akár még a vérsejteket is.

Mindent a lupuszról, Selena Gomez rejtélyes betegségéről - 2. kép

A lupusz tünetei és szövődményei


A lupusz tünetei rendkívül eltérőek lehetnek akár betegenként is, hiszen függ attól, hogy a betegség melyik testrészt, szervet vagy szövetet támadta meg. Általánosságban kijelenthető, hogy kezdetben a lupusz állandó és erőteljes kimerültséggel, merevséggel, duzzanatokkal, kiütésekkel, ízületi fájdalmakkal, gyakori lázzal, fogyással vagy elhízással is járhat, de a szájsebek, az erőteljes hajhullás, az elfehéredő ujjak, a gyakori mellkasi fájdalom, a légszomj, a szorongás, a depresszió és a memóriazavar is ide sorolható problémák.

Sajnálatos módon a lupuszos betegek jelentős részénél kialakul kisebb vagy nagyobb mértékű vesekárosodás, így ennek is köszönhető, hogy Selena Gomeznek a viszonylagos korai felismerés ellenére is szervátültetésre volt szüksége. Ez azonban még nem minden, az esetek 80 százalékában a gyakori fejfájás, a zavart gondolkodás, a memória fokozatos elvesztése és a depresszió is előfordul, de mivel egy rendkívül összetett betegségről van szó, ezért szinte bármilyen elképesztő tünetet produkálhat. Növeli például a rák kialakulásának kockázatát, de csontritkulást és érelmeszesedést is előidézhet, terhesség során pedig növeli a vetélés kockázatát.

Mindent a lupuszról, Selena Gomez rejtélyes betegségéről - 3. kép

A lupusz kezelése


A lupuszt nem lehet meggyógyítani, de modern gyógyszerekkel ma már egészen jól szinten tartható a probléma, noha ehhez szükséges a korai felismerés. Hatékonyak a nem szteroid típusú gyulladásgátlók, de az orvosok rájöttek, hogy a malária ellen használt gyógyszerek is jók ebben az esetben. A súlyosabb lupusz kialakulásakor sokszor alkalmaznak úgynevezett immunszupresszív szereket, amelyek viszont alkalmazásuk miatt hosszabb távon komoly mellékhatással járnak. A lupusz gyógyítása kapcsán jelenleg az őssejtek beültetésével kísérleteznek úgy, hogy újra felépítsék a betegek immunrendszerét. A lupusz komplett életmódváltást követel a betegtől, akinek törekednie kell a sok pihenésre, a sok testmozgásra és az egészséges táplálkozásra egyaránt.
3 hozzászólás

Lili

6 éve, 11 hónapja és 21 napja

Kellemetlen betegségnek tűnik... szomorú smiley

válasz erre

pilótakeksz

7 éve, 6 napja

Nem lehet könnyű ezzel együtt élni, de ha muszáj akkot bizony muszáj.

válasz erre

moni1294

7 éve, 8 napja

Nem jó dolog ez a betegség.

válasz erre