9 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Mik azok a superfood termékek és miért annyira szuperek?

2018. február 18.
4.8931
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Miután manapság a csapból is az egészséges táplálkozás fontossága ömlik - ami persze nem probléma, az sokkal inkább, hogy csak kevesen követik ténylegesen ezt a trendet - egyre gyakrabban hallhatjuk a superfood kifejezést. A superfood magyarul szuperétel, mely röviden és tömören olyan étkek összefoglaló neve, amik többnyire zöldségek és gyümölcsök, ezen felül pedig csak úgy hemzsegnek a vitaminoktól, ásványi anyagoktól, egyszóval szuper egészségesek és szuper jót tesznek a szervezetünkkel.


Bár a kifejezés sokak számára újdonságként hat, a superfood szóhasználat már több mint egy évszázados múltra tekint vissza, ezáltal az Oxford English 1915-ös szótárában találkozhatunk vele először. Ebben a kiadványban a szuperételeket tápanyagokban gazdag élelmiszerekként tartják számon, amelyek egészségünkre és közérzetünkre egyaránt pozitív hatást gyakorolnak. Pontos és egységes definíció nincs, de a sok vitamint, ásványi anyagot, élelmi rostot és antioxidánst tartalmazó ételeket mind-mind a superfood kategóriába sorolhatjuk.

Mik azok a superfood termékek és miért annyira szuperek? - 2. kép

A szuperételeket általában onnan ismerhetjük fel, hogy ezen tartalmaik tekintetében kiemelkednek az átlagos ételek sorából. Valamelyik speciális enzimeket vonultat fel, esetleg minőségi fehérjéket, ritka vitaminokat és ásványi anyagokat, esszenciális zsírsavakat vagy jó zsírokat, de többnyire ezeket összességében, vagy legalább halmozva. Fogyasztásuk tehát erősen ajánlott, hiszen szervezetünk számára ezek a tápanyagok nagyon fontosak, azonban még változatos táplálkozás mellett sem biztos, hogy mindennel el tudjuk látni magunkat.

A superfood kategóriába tartozó ételek azonban azért emelkednek ki a sorból, mert gyakran egyetlen kisebb adag vagy harapás is elegendő ahhoz, hogy több értékes tápanyaghoz jussunk, mint a hagyományos zöldségek és gyümölcsök mellett, melyek fogyasztása természetesen így is nagyon fontos. A szuperételekre általában egységesen jellemző a magas antioxidáns-tartalom, ezáltal kutatási anyagok bizonyítják, hogy fogyasztásukkal javul immunrendszerünk állapota, de olyan hatással is rendelkeznek, amelyek segítik a sejtek regenerációját, ezáltal védenek minket a betegségekkel és a rákkal szemben. Sőt mi több, a fogyásban szintén segítséget nyújthatnak, hiszen a szuperételek általában kevés kalóriát, de sok tápanyagot rejtenek.

Mik azok a superfood termékek és miért annyira szuperek? - 3. kép

Hogy milyen ételeket nevezhetünk szuperételnek? Példának okáért a goji bogyót, ami felénk nem túl ismert, de Ázsiában évezredek óta használják vírusok ellen, látás javítására és a hosszabb élet reményében. Szintén superfood még az avokádó is, amiről köztudott, hogy a sok vitamin mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, de csökkenti a rossz koleszterin szintjét, sőt megóv az öregedéstől. Hogy egy felénk ismert ételt is felhozzunk példának, a fekete áfonya szintén ide sorolható, hiszen elképesztően sok antioxidáns található benne, rendszeres fogyasztása pedig lényegesen csökkenti a szívbetegség kockázatát.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 8 hónapja és 10 napja

Vannak már por alakban is kapható szuperfoodok. Bár némelyik egészen borsos áron van.

válasz erre

leoni

6 éve, 8 hónapja és 10 napja

Áfonyát nem sokat eszem, de ezek után megpróbálok kicsit többet enni belőle.

válasz erre

zitucska

6 éve, 8 hónapja és 11 napja

Kár hogy a chips nem superfood röhögő smiley de egyébként hasznos kis cikk.

válasz erre