2 °Cborús égbolt
2021. január 19., kedd • Sára, Mária

A D-vitamin pótlása a téli hónapokban

Szofi Kakuk , 2020. november 21.
A D-vitamin hiány számos nyugati országban egyre nagyobb mértékű probléma. A vitamint egyes kutatások alapján, immáron méltán nevezik egyfajta hormonnak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon egy egészséges és kiegyensúlyozott életet élhessünk. Hazánkban, legfőkképpen a téli hónapokban, az emberek 75%-a szenved D-vitamin hiányban. A pótlása csak élelmiszer formájában nem kivitelezhető, sok esetben ajánlott a napfürdőzés mellett a vitamin pótlása csepp vagy tabletta formájában is. A D-vitamin ráadásul a nagy mennyiségű stressz hatására csökken a szervezetben, így a magas kortizolszint esetében még nagyobb dózis ajánlott belőle napi szinten.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Számos betegség alapját jelenti a D-vitamin deficit. A vitamin alacsony szintje vagy annak nagyfokú hiánya könnyedén okozhat csontritkulást, daganatos megbetegedéseket, szív- és érrendszeri problémákat, az immunrendszer működését is befolyásolja és számos egyéb betegség megjelenése is összefüggésbe hozható az egyén D-vitamin szintjével.

Mire jó a D-vitamin?

A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, gyulladásos és autóimmun kórkép fellépése esetén bizonyítottan védő funkciót tölt be. A csontképződésben is rendkívüli szerepe van. Nagyon fontos, hogy gyermekkorban megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jusson a gyermek, ugyanis a csontsűrűség megfelelő mértéke is ekkor alakul ki, ami meghatározza a felnőttkori vázrendszert is. Időskorban, a csontritkulás következtében megszaporodhatnak a csonttörések is, ezért a változókor körül különösen ajánlott a külső pótlása prevenciós jelleggel is. A D-vitamin enyhítheti a pikkelysömörös tüneteket, megelőzheti a fogszuvasodást és a rákos megbetegedések is ritkább esetben fordulhatnak elő, ha megfelelő a szintje a szervezetben.

A D-vitamin pótlása a téli hónapokban - 2. képMikor és hogyan pótoljuk?

A téli és a tavaszi hónapokban amiatt, hogy egyre gyengébben süt a Nap és az időnk nagy részét bent töltjük, a szervezetünk sem tudja felvenni a számára elegendő mennyiségű D-vitamint. Ennek következtében könnyedén kialakulhat akár súlyos D-vitamin hiány is.

A vitamin megvásárlás előtt azonban, mindenképpen menjünk el egy általános vérvizsgálatra és kérjük meg az orvosunkat, hogy vizsgálja meg a D-vitamin szintünket! Ha az értékek úgy kívánják szedjünk pluszban D-vitamint. A zsírban oldódó D-vitamint ajánlott K-vitaminnal bevinni a szervezetbe, mert így hasznosul a leginkább. Ezen kívül jól nézzük meg a gyártók által összeállított összetevőlistát, az arányokat és azt, hogy a számunkra legmegfelelőbb dózist kapjuk.

Bizonyos ételtípusokban is fellelhető, de csak táplálkozás útján nem lehet bevinni belőle a megfelelő mennyiséget. D-vitamin található a tejtermékekben, a halakban, nagy mennyiségben például a csukamájolajban. A tojás és a máj is magas arányban tartalmazza, de legegyszerűbben a szabadban sétálva a napfény által tudjuk magunkba szívni.

A D-vitamin pótlása a téli hónapokban - 3. képHa szükséges a kiegészítő tabletta vagy csepp szedése, akkor reggel vigyük be, ugyanis a napfény segítheti a pótlóanyag felszívódását és annak a hasznosulását! Ezen kívül próbáljunk meg napközben amennyit csak tudunk, a szabadban lenni és élvezzük a napfény feltöltő hatását!
 
1 hozzászólás

kalifa • Hiperaktív #1 • 2 hónapja, 2 napja

Nem sok vitamint szedek, csupán c vitamint és multi vitamint amiben van minden.