9 °C
tiszta égbolt
2024. április 26., péntek
Ervin

Miért káros a túl sok só fogyasztása?

2014. február 03.
2.8461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Edina profilja, adatai
Edina
A sóról, más néven nátrium kloridról manapság egyre több rémhírt hallani. A boltban található sókat érdemes vásárlás előtt tanulmányozni, ugyanis a számos hozzáadott adalékanyag károsíthatja egészségünket. Kifejezetten vásárolhatunk adalékanyag nélküli sót, mint például a Himalája só vagy a tengeri sók.


Szervezetünknek napi 2-3 gramm sóra van szüksége, ami nagyjából egy teáskanálnyi sónak felel meg. A boltok polcain a leveskockától kezdve a péksüteményekig szinte minden egyes termékben megtalálható a só és a cégek az élelmiszerek tartósítása miatt még az egészségesnek hitt savanyú káposztát is megsózzák.

Aki rendszeresen fogyaszt nátrium kloridban gazdag ételeket, nagymértékben károsíthatja szervezetét. Főleg szívét, érrendszerét és veséit. Vízmegkötő hatása miatt a szövetekben ödémát, duzzanatot okoz a felhalmozott víz, mely a végtagokon és az arcon is észrevehető. Emellett az agyvérzésnek és a magas vérnyomásnak is elsődleges okozója lehet.

Magyarországon ezek a betegségek felelnek a halálozások feléért. Fontos megemlíteni, hogy az adalékanyag nélküli sók jóval tisztábbak és egészségesebbek a csomósodás gátlóval ellátott társaikkal szemben. Ha otthon el szeretnénk kerülni a sós ételek készítését, használhatunk helyette fűszernövényeket, mint például zsályát, bazsalikomot, petrezselymet, kakukkfüvet, mustárt vagy akár ecetet. Ezek a növények is tökéletes ízt adnak az ételeknek.
9 hozzászólás

moni1294

11 éve, 1 hónapja és 10 napja

Edina írta:
Állítólag így tartósítják. mosolygó smiley
Hmmmm értem. Kár hogy pont káros dologgal...

válasz erre

Edina

11 éve, 1 hónapja és 10 napja

moni1294 írta:
A savanyú káposztában is van só?meglepett smileymeglepett smileymeglepett smiley Miért tesznek bele?meglepett smiley
Állítólag így tartósítják. mosolygó smiley

válasz erre

Minoni

11 éve, 1 hónapja és 10 napja

Mirjam írta:
Én nem eszem túl sósan, de só nélkül nem tudnék megenni egy ételt sem.
Én is ugyanígy vagyok vele. Kell egy kis só mindenhez. Viszont a cikket olvasva, az biztos, hogy naponta ennél a mennyiségnél én többet eszem...

válasz erre

Babóca

11 éve, 1 hónapja és 10 napja

Perec írta:
Nagyon sósan szeretem az ételeket. Ha alapból van benne, én akkor is megsózom... Nem tudtam hogy káros...
Jó nehéz lesz neked leszokni róla. Már persze ha akarsz.

válasz erre

Perec

11 éve, 1 hónapja és 10 napja

Nagyon sósan szeretem az ételeket. Ha alapból van benne, én akkor is megsózom... Nem tudtam hogy káros...

válasz erre

Mariann

11 éve, 1 hónapja és 10 napja

Nekem szerencsém van, mert nagyon kevés sót használok főzésnél, próbálok odafigyelni, hogy minél kevesebbet vigyek be a szervezetembe.

válasz erre

moni1294

11 éve, 1 hónapja és 11 napja

A savanyú káposztában is van só?meglepett smileymeglepett smileymeglepett smiley Miért tesznek bele?meglepett smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 1 hónapja és 11 napja

Hát ige, nem hiába mondják azt, hogy a só a szervezet számára méreg. De mégsem tudunk nélküle élni.

válasz erre

Mirjam

11 éve, 1 hónapja és 11 napja

Én nem eszem túl sósan, de só nélkül nem tudnék megenni egy ételt sem.

válasz erre