Szervezetünknek napi 2-3 gramm sóra van szüksége, ami nagyjából egy teáskanálnyi sónak felel meg. A boltok polcain a leveskockától kezdve a péksüteményekig szinte minden egyes termékben megtalálható a só és a cégek az élelmiszerek tartósítása miatt még az egészségesnek hitt savanyú káposztát is megsózzák.
Aki rendszeresen fogyaszt nátrium kloridban gazdag ételeket, nagymértékben károsíthatja szervezetét. Főleg szívét, érrendszerét és veséit. Vízmegkötő hatása miatt a szövetekben ödémát, duzzanatot okoz a felhalmozott víz, mely a végtagokon és az arcon is észrevehető. Emellett az agyvérzésnek és a magas vérnyomásnak is elsődleges okozója lehet.
Magyarországon ezek a betegségek felelnek a halálozások feléért. Fontos megemlíteni, hogy az adalékanyag nélküli sók jóval tisztábbak és egészségesebbek a csomósodás gátlóval ellátott társaikkal szemben. Ha otthon el szeretnénk kerülni a sós ételek készítését, használhatunk helyette fűszernövényeket, mint például zsályát, bazsalikomot, petrezselymet, kakukkfüvet, mustárt vagy akár ecetet. Ezek a növények is tökéletes ízt adnak az ételeknek.