14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Miért fontos a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás?

2014. december 26.
3.2041
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Mindenki tisztában van azzal, hogy egy változatos és egészséges étrendből nem hiányozhat a zöldség és a gyümölcs sem, de azt már kevesebben tudják, hogy miért is ennyire fontos a nagymennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás!


A természetes táplálékforrásnak tekinthető zöldségek és gyümölcsök nem csak rengeteg vitaminnal rendelkeznek, hanem különféle ásványi anyagokkal is, amelyeknek köszönhetően immunrendszerünk és egész szervezetünk is erősödik. A legtöbb zöldség és gyümölcs mindemellett rendkívül gazdag az úgynevezett polifenolban, amely a gyümölcs ízéért és színéért tehető felelőssé.

De mindemellett képesek fokozni a vitaminok és az ásványi anyagok hatékonyságát is. A növényi eredetű ételek mindemellett rengeteg élelmi rostot, karotinokat és telített zsírsavat is tartalmaznak, amelyek az egészséges táplálkozás mellett a fogyókúrában is segíthetnek.

Ahhoz, hogy a zöldségek és a gyümölcsök maradéktalanul kifejthessék hatásukat, fontos, hogy soha ne hámozzuk meg őket, hiszen közvetlenül a héj alatt - de nem a héjban - találhatók a legfontosabb tápanyagok. A zöldségek esetében a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de a főzelékkészítés vagy a párolás is hatékonynak tekinthető, főzéssel ugyanis csak a vitaminokat vonjuk ki a rostok közül.

A növényi eredetű ételek nagy előnye még, hogy többségük bármikor fogyasztható, így akár az esti órákban, nassolnivalóként is. Szervezetünk egészségének érdekében tehát fontos, hogy napi szinten fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, lehetőség szerint minél természetesebb formában.
4 hozzászólás

leoni

10 éve, 19 napja

Én főleg bio-t ennék, de sajnos nagyon drága...még jó, hogy a nagyszüleimnek van egy telke, ahol lehet termeszteni ezt-azt.

válasz erre

kpal

10 éve, 20 napja

Nálam csak a buxa húzza meg határt zöldség-gyümölcs vásárláskor .

válasz erre

Gucci

10 éve, 20 napja

Még szerencse hogy viszonylag sok gyümölcsöt és salátát eszem. mosolygó smiley

válasz erre

Bakos Attila

10 éve, 20 napja

Sajnos én a húst is hússal eszem, nem kedvelem a zöldségeket. szomorú smiley

válasz erre