A természetes táplálékforrásnak tekinthető zöldségek és gyümölcsök nem csak rengeteg vitaminnal rendelkeznek, hanem különféle ásványi anyagokkal is, amelyeknek köszönhetően immunrendszerünk és egész szervezetünk is erősödik. A legtöbb zöldség és gyümölcs mindemellett rendkívül gazdag az úgynevezett polifenolban, amely a gyümölcs ízéért és színéért tehető felelőssé.
De mindemellett képesek fokozni a vitaminok és az ásványi anyagok hatékonyságát is. A növényi eredetű ételek mindemellett rengeteg élelmi rostot, karotinokat és telített zsírsavat is tartalmaznak, amelyek az egészséges táplálkozás mellett a fogyókúrában is segíthetnek.
Ahhoz, hogy a zöldségek és a gyümölcsök maradéktalanul kifejthessék hatásukat, fontos, hogy soha ne hámozzuk meg őket, hiszen közvetlenül a héj alatt - de nem a héjban - találhatók a legfontosabb tápanyagok. A zöldségek esetében a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, de a főzelékkészítés vagy a párolás is hatékonynak tekinthető, főzéssel ugyanis csak a vitaminokat vonjuk ki a rostok közül.
A növényi eredetű ételek nagy előnye még, hogy többségük bármikor fogyasztható, így akár az esti órákban, nassolnivalóként is. Szervezetünk egészségének érdekében tehát fontos, hogy napi szinten fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, lehetőség szerint minél természetesebb formában.