34 °Cvihar
2020. augusztus 10., hétfő • Lőrinc

Mi az a kuszkusz, és miért érdemes fogyasztani?

Brauny , 2020. január 12.
A kuszkusz alapvetően egy friss alapanyagnak tekinthető a hazai boltok polcain, de az egészséges táplálkozás híveinek folyamatos lobbizása miatt egyre többen fedezik fel maguknak ezt az eredetileg Afrikából származó gabonafélét. Nem véletlenül, hiszen valóban egy nagyon sokféle, nem mellesleg pedig egészséges alapanyagnak tekinthető, azonban nem árt vigyázni vele. Hogy miért? Cikkünkből többek között az is kiderül!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Mi az a kuszkusz?

A kuszkusz egy eredetileg Észak-Afrikából származó étel, mely évszázadokon át csak az ottani gasztronómia kiváltsága volt, de a globalizáció jóvoltából ma már a világ táján megtalálható, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A kis golyószerű állaggal rendelkező ételt durumbúzából készítik, melyet lisztben hempergetnek meg, amitől egy kifejezetten tápláló, ámde kalóriában is dúslakodó étel készíthető, mely önmagában is finom, de főként köretként találkozhatunk vele. Több fajtáját is ismerjük, a legismertebb, hazánkban is elterjedt típusa azonban a marokkói kuszkusz.

Mi az a kuszkusz, és miért érdemes fogyasztani? - 2. kép

Miért egészséges a kuszkusz?

Amiért sokan ajánlják a kuszkusz fogyasztását, az leginkább az, hogy rengeteg értékes tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül kiemelendő a szelén. Ebben az ételben ugyanis kiemelkedően sokat találhatunk ebből, segítségével pedig nemcsak a májunk és a hasnyálmirigyünk működését támogathatjuk meg, de az immunrendszerünket is erősebbé tehetjük, hovatovább a gyulladáscsökkentő hatása is ismert, ezáltal a kutatók határozottan egyetértenek abban, hogy kimagasló daganatellenes hatással rendelkezik.

Ez azonban még nem minden, hiszen a kuszkuszban rengeteg a fehérje, aminek jóvoltából kiemelkedően fontos élelemforrás lehet a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatók számára. Bár csak növényi fehérjéről van szó, jótékony hatásai mellett így sem mehetünk el szó nélkül! Segít például csökkenteni a rák, a stroke, valamint a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Éppen ezért sokkal jobb alternatíva például kuszkuszt enni a tésztafélék helyett, hiszen a teljes kiőrlésű liszt miatt hatása megkérdőjelezhetetlen.

Mi az a kuszkusz, és miért érdemes fogyasztani? - 3. kép

Amiért mégis érdemes vigyázni vele!

Mint elhangzott, a kuszkusz egy több szempontból is egészséges étel, azonban fontos tudni, hogy ennek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, mert az alapját képező durumtészta kiemelkedően magas szénhidrát tartalommal rendelkezik. Ez bár növényi szénhidrát, mégis jelentős kalóriamennyiség, tehát nem feltétlenül ajánlott például egy fogyókúrás étrendbe illeszteni, vagy csak nagy körültekintés társaságában, hiszen aki hajlamos a hízásra, annak a kuszkusz sem lesz túl jó választás.

Fontos figyelembe venni mindemellett, hogy a kuszkuszban rengeteg a glutén, és jelenleg nincs is alternatíva rá, hiszen durumbúzából készül, így gluténérzékenyeknek nem ajánlatos a fogyasztása. Ezt leszámítva azonban bátran fogyasszuk önmagában vagy köretként, noha rengeteg más egyéb érdekes receptben is megtalálhatjuk vele a számításainkat.
 
1 hozzászólás

hemberender • Hiperaktív #1 • 7 hónapja, 2 hete

Már ettem párszor, de nekem nem jött be. Kicsit száraz ez a kuszkusz.