7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Mennyi az ideális alvásmennyiség?

2014. március 15.
2.3121
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Azzal nyilván mindenki tisztában van, hogy az általános emberi szükségleteket tekintve az alvás kiemelkedő fontosságú, azt viszont kevesen tudják, hogy mennyi az ideális mennyiség, hiszen ki a hét órára esküszik, ki a nyolcra, de van, aki jóval kevesebbel is beéri.


A kutatások bebizonyították, hogy egy felnőtt szervezet számára a legideálisabbnak a napi 8 órás alvás tekinthető, de ha rosszul alszunk vagy ennél lényegesen kevesebbet töltünk aktív pihenéssel, akkor lelki és fizikai egészségünket is kockáztatjuk. A legfrissebb tudományos eredmények szerint azok az emberek, akik hat óránál kevesebbet alszanak, azok lényegesen nagyobb arányban vannak kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek, az elhízásnak és a cukorbetegségeknek is, mint azok, akik legalább 7-8 órát töltenek aktív pihenéssel.

Fiatalabb korban, fejlődő szervezet esetén azonban ennél többre, 12 órányi alvásra is szüksége lehet a testünknek ahhoz, hogy regenerálódjon és kipihenje magát. Kevesen tudják ugyan, de az alvás 90 perces ciklusokból épül fel, tehát a másfél óránkénti felébredés teljesen normális jelenség, ami a kor előrehaladásával egyre gyakoribbá válik.

A szakértők szerint amennyiben nem tudunk éjszaka 7-8 órát aludni, de megtehetjük, akkor napközben is érdemes elszundítani legalább egy órára, mert a szervezetünk testi és lelki egészségét tekintve ugyanolyan hatásos egy rövidebb délutáni szieszta.
6 hozzászólás

kpal

10 éve, 9 hónapja és 26 napja

Nekem tavasszal van olyan mikor délután rám jön 30perces alvás . De a 7-8 óra az meg van de váltózó aznap milyen fizikai terhelésem volt.

válasz erre

bonita

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Én össze vissza alszok, attól függ, hogy milyen az időjárás.

válasz erre

Minoni

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Sajnos nincs időm a sok alvásra mostanában.szomorú smiley

Egyébként mit csinál az aki nem tud többet aludni? Az nem tud tenni a káros dolgok ellen...

válasz erre

leoni

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Nálam a 12 óra sem ritka.röhögő smiley Persze ha épp nincs suli vagy meló...wtf smiley

válasz erre

Linda

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Érdekes. Én tudok aludni 7-8 órát simán!

válasz erre

marco

10 éve, 11 hónapja és 19 napja

Átlag 5 órát alszom. Van hogy 3, van hogy 6...

válasz erre