12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Mégsem hatékony a mammográfiás szűrés?

2014. február 20.
1.8491
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Elképesztő hírek láttak napvilágot egy évek óta tartó kanadai kutatásból, hiába vált ugyanis elfogadottá és általánossá a nők mammográfiás vizsgálata, az évenkénti szűrés a legfrissebb adatok szerint egyáltalán nem csökkenti a mellrák okozta halálozás esélyét.

A tanulmány keretein belül közel 100 ezer középkorú nő vett részt.

A vizsgálat 25 évig tartott, és kiderült, hogy a mammográfiás vizsgálatra járók közül ugyanannyian haltak meg mellrákban, mint azok közül, akik egyáltalán nem vettek részt ilyen vizsgálaton, vagy csak a tapintásos módszerben bíztak.

Mint ismert, a nők esetében az évente elvégzett mammográfiás vizsgálat célja, hogy a mellrákot korai stádiumban felismerjék, azonban a kutatás vitatja, hogy a vizsgálatnak van-e életmentő szerepe, hiszen a korai diagnózis nem mindig jelenti azt, hogy a betegség gyógyítható is.

A Torontói Egyetem professzora, Anthony Miller szerint a mellrákok többsége ugyan kiszűrhető mammográfiás vizsgálattal, de a betegség által előidézett halálozás csökkentésében nem játszik szerepet az eszköz, így inkább a modern terápiák okozhatnak változást ezen a téren.