9 °C
enyhe eső
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Megdöbbentő: A felsőtestünk könnyebben elhízik

2014. március 07.
1.7822
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Újabb megdöbbentő felfedezést tett nemrégiben az amerikai Mayo Klinika, akik kutatásukkal több korábbi feltevést is alátámasztottak, illetve megdöntöttek, így kiderült többek között, hogy egyes testrészeink teljesen más arányban híznak el, így felsőtestünk zsírosodására például nagyobb hajlamot mutatunk.

Michael Jensen, avagy a kutatás vezetője kiemelte, hogy közel 30 önkéntest vetettek vizsgálatok alá két hónapon keresztül, akiket jégkrémmel, cukros üdítővel és zsíros ételekkel hizlaltak.

A résztvevők között a testzsír arányát ellenőrizték folyamatosan, akik megdöbbentő mértékben szedték fel frissen szerzett kilóikat.

Átlagosan ugyanis a legtöbb ember a felsőtestére 2,5 kilogrammot szedett fel, míg alsótestére 1,5 kilogrammot. Ez az eredmény már nem csak önmagában megdöbbentő, hanem azt az elméletet is megdönteni látszik, miszerint felnőttkorban a zsírsejtek száma már nem változik radikálisan.

A kutatások azonban bebizonyították, hogy a test természetes védekezőmechanizmusához tartozik hozzá, hogy az altesti zsír tárolásához felsőtesti zsírsejteket állítunk elő - illetve fordítva -, amivel például a különféle anyagcsere-betegségek, így a cukorbetegség kialakulása ellen védekezik szervezetünk.