13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Már az egyiptomiak is szívbetegségtől szenvedtek

2013. december 18.
2.0161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Meglepő felfedezésekről adtak hírt amerikai kutatók az elmúlt héten, akik bebizonyították, hogy a szívbetegségek nem a modern kor következményeiként kerültek felszínre, hiszen efféle bántalmaktól már az ókori egyiptomiak is szenvedtek.


A kutatók speciális CT vizsgálatokat végeztek el mintegy 50 múmián, amelyek megdöbbentő eredményeket hoztak, hiszen a mumifikált testeknek közel a felén olyan lerakódásokat találtak, amelyek elősegíthették a szívbetegségeket. Az 50 múmia közül nyolcnak egyértelműen ott találták a lerakódást, ahol a szívkoszorúér feltételezett helye lehetett, így bizonyítást nyert, hogy a szívkoszorúér elzáródás már az egyiptomiak körében is súlyos problémákat okozott.

A felfedezés azért rendkívül megdöbbentő, mert az orvostudomány úgy gondolja, hogy a szívkoszorúér elzáródása a modern kor betegsége, hiszen a mértéktelen koleszterin- és zsírfogyasztás előbb megkeményíti, majd leszűkíti a szív ereit, ahol az ezekből származó káros anyagok lerakódása után szívroham vagy stroke alakulhat ki.

A CT vizsgálatokat egyébiránt nyolc különböző kardiológus is igazolta tudományosan, így ez az első hivatalos bizonyíték arra, hogy a szívbetegségek nem csak a modern korra jellemzőek, hiszen már az ókorban is szenvedtek tőle az emberek.
6 hozzászólás

Kunoichi

8 éve, 11 hónapja és 26 napja

Ez fura

válasz erre

marianna1234

11 éve, 1 hónapja és 22 napja

ez szerintem hihetetlen mosolygó smiley

válasz erre

Hampster

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

Érdekes hogy évezredek elteltével is meg tudnak még ilyeneket állapítani!meglepett smiley

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

az a durva, hogy ezeken a múmiákon látszik, hogy szívbetegek voltak meglepett smiley

válasz erre

krisztike

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

Az is lehet hogy csak újra előjött az újkorban is. Szerintem akkor is volt stressz, hiszen a maga idejében az volt a modern világ, modern betegségekkel.

válasz erre

Enci

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

röhögő smiley jó tudni, csak akkor még ők ezt nem tudták

válasz erre